Yerma - Eline Arbo / Het Nationale Theater

  wo 08 december

  Yerma

  Eline Arbo / Het Nationale Theater

  Yerma is twee jaar getrouwd met Juan, maar haar grootste wens is nog steeds niet vervuld: een kind. De jaren verstrijken, maar Yerma blijft kinderloos. Langzaam verandert haar kinderwens in een obsessie. Wil ze een kind omdat ze graag moeder wil worden? Of omdat het van haar als vrouw wordt verwacht? Haar relatie met Juan komt onder steeds grotere druk te staan, tot ze uiteindelijk een dramatische daad verricht.

  Eline Arbo’s Yerma is een eigenzinnige voorstelling naar het toneelstuk uit 1934 van de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca. In haar muzikale en poëtische bewerking, verwerkt ze invloeden uit de flamenco. Arbo, zelf bijna 35 jaar, herkent het dilemma van Yerma. Waar in Lorca’s tijd het moederschap een vorm van vrijheid opleverde, lijkt het nu vaak eerder een inperking van vrijheden.

  Eerder regisseerde Arbo onder meer de bejubelde voorstellingen Het lijden van de jonge Werther en Weg met Eddy Bellegueule.
  terug <

  tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Tekst
  Federico Garcia Lorca
  Regie
  Eline Arbo
  Cast (o.v.)
  Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Antoinette Jelgersma, Rick Paul van Mulligen, Ntianu Stuger e.a
  Locatie
  Grote Zaal
  Eline_Arbo_Yerma
  Gordon Meulema

  Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde. Inmiddels staat Eline bekend om haar frisse en actuele bewerkingen van klassiekers. In 2017 debuteerde zij zeer succesvol bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther (geselecteerd voor Kikker Kiest), waarvoor zij de BNG Bank Theaterprijs 2018 won. In het najaar van 2018 toerde haar tweede productie De Revolutionairen. In 2020 zorgde Arbo voor uitverkochte zalen met Weg met Eddy Bellegueule, die ook geselecteerd werd voor Kikker Kiest en waarvoor zij de prestigieuze Mary Dresselhuys prijs won. Inmiddels heeft zij de overstap gemaakt van Toneelschuur Producties naar Het Nationale Theater waar Yerma haar eerste regie wordt.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ