Wittgenstein’s Mistress - Laura Mentink en Roeland Hofman

ma 20 februari 2017

Wittgenstein’s Mistress

Laura Mentink en Roeland Hofman

Kate is de laatste vrouw op aarde. Op een dag begint ze te spreken. Aan de hand van haar gedachten probeert Kate de wereld in stand te houden en de herinnering aan de mensheid te bewaren. Haar praten is schijnbaar zonder doel: er hoeft niets verklaard, niets opgelost, niemand overtuigd. En niemand luistert. Haar praten wordt echter een doel op zich: zolang ik praat, ben ik er nog. Zolang ik denk, bestaat de wereld nog. Eén lange ode aan de ploeterende, worstelende mens. Mild en met mededogen. Zeer zorgvuldig en secuur probeert ze haar gedachten te ordenen. Maar het brein is grillig, het geheugen onbetrouwbaar, en haar fantasie sterk. Gedachten worden niet afgemaakt, buitelen over elkaar heen, vreemde details over kunstenaars, wetenschappers en mythische figuren, hun angsten, hun pogingen en hun falen raken verward met persoonlijke herinneringen. Wittgenstein’s Mistress is één stream of consciousness over de vraag wat de waarheid voor betekenis heeft als niemand luistert.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Tekst
David Markson
Bewerking
Lieke Marsman
Concept en spel
Laura Mentink
Regie
Roeland Hofman
Licht & techniek
Czeslaw de Wijs
Kostuumadvies
Daphne de Winkel
Met dank aan
’t barre land en Maatschappij Discordia
©Elsie Vermeer

Het resultaat is zeventig minuten toneel waarvan je na afloop kunt zeggen dat je zoiets nog niet eerder hebt meegemaakt.

Laura Mentink (1983) is toneelspeler en maker. Ze studeerde in 2007 af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze speelt o.a. bij NT Gent, Hotel Modern,’t barre land en Maatschappij Discordia. Vorig jaar las Laura de bundel ‘Wat ik mezelf graag voorhoud’, van Lieke Marsman. Ze werd ontroerd door haar teksten en ze stuurde Lieke een briefje. In het gesprek dat volgde bleek Lieke een toneelstuk te hebben geschreven naar het bekendste boek van David Markson: Wittgenstein’s Mistress. Regisseur Roeland Hofman had het boek net gekocht, op aanraden van David Foster Wallace, en zo ontstond deze bijzondere samenwerking tussen Lieke, Roeland en Laura. Deze zomer ging ’Wittgenstein’s mistress’ op het Amsterdam Fringe festival in première. Daarnaast schreef Laura Mentink haar eerste toneeltekst, ‘weg’, voor het onafhankelijk toneel, en die werd uitgegeven door de nieuwe toneelbibliotheek.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ