Kikker Kiest: Wie is er bang voor Virginia Woolf? - Dood Paard

Kikker Kiest: Wie is er bang voor Virginia Woolf?

Dood Paard

Bij gelijktijdige aankoop van tickets in de voorverkoop voor Kikker Kiest, betaal je voor de tweede en elke volgende voorstelling slechts €10 euro.

Het is misschien wel dé toneelklassieker van de laatste zeventig jaar: Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee. Het verhaal van een vechthuwelijk, waarin Martha en George in een met drank doordrenkte nacht elkaar alle hoeken van de kamer laten zien en daarbij hun gasten, het jonge argeloze echtpaar Honey en Nick, als speelbal gebruiken.

Al in 1994 zette Dood Paard zijn tanden in deze iconische tekst, toen nog als bloedjonge acteursgroep. Niet voor niets pakten ze de tekst daarna herhaaldelijk weer op: zes jaar geleden en eerder dit jaar voor een tweede reprise. De enscenering is onveranderd: rondom zo goed als het enige decorstuk, een drankkast met een enorme tuil bloemen, positioneren de vier spelers zich als in een strenge choreografie. Er wordt niet gedronken, niet gerookt, het is de tekst die zijn vernietigende werk doet. En hoe! In drie uur (die overigens voorbij vliegen) hakken Kuno Bakker en Manja Topper als George en Martha op elkaar in en mangelen ze hun gasten (in deze versie André Dongelmans en Rosa van Leeuwen), om elkaar uiteindelijk – doodvermoeid – toch te vinden.

Maak u op voor een staaltje toneelspeelkunst buiten-categorie!

Rosa van Leeuwen is voor haar rol als Honey genomineerd voor de Colombina, prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol.

In het kader van achteraf is het makkelijk praten, organiseren we een nagesprek bij de voorstelling.

Kom je ook? Meld je dan aan via het facebookevenement.
terug <

voorstellingsinformatie
website
www.doodpaard.nl
door
Manja Topper, Kuno Bakker, André Dongelmans, Rosa van Leeuwen
Locatie
Grote Zaal
virginia woolf
Sanne Peper

Deze Virginia Woolf is hartverscheurend knap. Een tragedie die al zo vaak is gespeeld toont bij Dood Paard echter een gloednieuwe, verpletterende kracht alsof het de wereldpremière is, 13 oktober 1962 op Broadway. Zo schokkend moet het geweest zijn.

Theaterkrant over herneming in 2013

Dood Paard brengt de tekst ingetogen, verraderlijk terloops en vaak frontaal op het publiek gericht. Losgezongen van het realisme – deze personages hebben geen drank nodig om beneveld te raken – komt de focus op de fenomenale spelers en de messcherpe mechanieken achter hun woorden te liggen.

Het Parool over herneming in 2019

Dood Paard is het toneelgezelschap van Manja Topper en Kuno Bakker, dat met steeds wisselende gasten een breed en rijk oeuvre opbouwde van toneelklassiekers en nieuw geschreven teksten, steeds gemaakt door de spelers, zonder inbreng van een regisseur. Het komende seizoen zijn twee voorstellingen van Dood Paard in Theater Kikker te zien: Stand Up, een nieuwe toneeltekst van Timen Jan Veenstra (26 t/m 29 november) en The Tragedy of Slaughtervaart, dat vorig seizoen uitsluitend in Amsterdam te zien was, maar nu ook bij ons te zien is, over de teloorgang van een Amsterdams ziekenhuis, in een tekst van Rob de Graaf (10 en 11 december).

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ