Weiblicher Akt 10: Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? - Maatschappij Discordia / De Roovers

  di 03 t/m do 05 maart

  Weiblicher Akt 10: Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje?

  Maatschappij Discordia / De Roovers

  Hoe komen we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde? De dames van Maatschappij Discordia onderzoeken in de serie Weiblicher Akt de liefde vanuit het vrouwelijk perspectief. Telkens bekijken ze dit onderwerp door de ogen van een vrouw uit de wereldliteratuur. Na Marguerite Duras (Weiblicher Akt 9), gaan ze in dit tiende deel bij Elfriede Jelinek (1946) te rade. Welk beeld gaat deze schrijfster laten zien van de liefde en de vrouwelijke beleving hiervan? Waar Duras ze meevoerde in een levenslange poging om haar eerste liefdeservaring als vijftienjarig meisje in Indochina onder woorden te brengen, stuiten ze bij Jelinek op de provocatie.

  Geïnspireerd door haar romans, interviews en natuurlijk ook uit De prinsessendrama’s: De dood en het meisje (2003), waarin ze vrouwelijke iconen (o.a. Jackie Kennedy, Sylvia Plath en Ingeborg Bachmann) aan het woord laat, onderzoekt Discordia het perspectief van Jelinek. Ze grijpt terug naar oeroude sprookjesheldinnen als Doornroosje en Sneeuwwitje. Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980), gaat het gezelschap helpen bij de interpretatie van deze oude mythes en laat zien dat de motieven en het gedrag van deze sprookjesheldinnen nog altijd een waardevolle, pre-Freudiaanse, spiegel voor ons kunnen zijn.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Van en met
  Sara de Bosschere (De Roovers), Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en in een speciale rol Jan Joris Lamers.
  Locatie
  Kleine Zaal
  jelinek
  Ferry Andre de la Porte

  Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben.

  ‘Ik ben geen onmens, maar ik schrijf wel over het vernietigende. Mensen zwijmelen weg bij verhalen over romantische avonturen, als de zon ondergaat op Mallorca. Maar wie doet het vuile werk? Dat moet ik doen. Ik ruim de gevoelsdrek op. Dat is mijn taak. Ik ben in de literatuur de vrouw die het puin opruimt, de vrouw met de vuilnisemmer. Ik ben de liefdesafvalverwerking.

  Elfriede Jelinek

  Maatschappij Discordia is een vaste bespeler van Theater Kikker. In de afgelopen jaren presenteerden we met veel plezier alle eerdere edities van de serie Weiblicher Akt, maar ook de meeste andere producties van dit collectief zijn bij ons te zien. Vaak gebaseerd op het vele mooie dat de wereldliteratuur te bieden heeft. Voor dit tiende deel werkt Discordia samen met het Vlaamse gezelschap De Roovers. Eerder dit seizoen, in november, is het gezelschap ook te zien met de voorstelling Dat we dromen, een verzonnen voorstelling gebaseerd op de fantasten van de afgelopen eeuwen.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ