KIKKER X SSBU: Voyagers - Marjolijn van Heemstra / Pynarello

  ma 29 november

  Stadsschouwburg Utrecht

  KIKKER X SSBU: Voyagers

  Marjolijn van Heemstra / Pynarello

  Deze voorstelling vindt plaats in de Stadsschouwburg Utrecht, Locasbolwerk 24, Utrecht

  Samen met muzikaal rebellencollectief Pynarello vertelt theatermaker Marjolijn van Heemstra ons in de voorstelling Voyagers het bijzondere verhaal van de onbemande ruimtesondes Voyager I & II. Onderzoekers gaven de sondes een boodschap mee aan boord: een samenvatting van onze wereld, gemaakt voor buitenaards leven dat een van de Voyagers misschien ooit onderschept. Met gedichten, gedachten en nieuwe muziek onderzoeken Van Heemstra en Pynarello wat deze wonderlijke missie zegt over hoe we als mensheid herinnerd willen worden.

  In 1977 vertrokken de Voyager I & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten. Behalve een wetenschappelijke was er ook een meer romantische missie: de Voyagers namen een best of van de mensheid mee in de vorm van negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Een foto van Chinese schoolklas, een eikenblad, een man die aan een ijsje likt. Senegalese trommels, Peruviaanse panfluiten, Mozart en Louis Armstrong. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan. Klaar om gevonden te worden door iets of iemand. Wie besloot er wat er mee ging en waarom? En wat gebeurt er als - in een verre toekomst - een buitenaardse beschaving een van de gouden platen ontdekt?
  terug <

  tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Tekst en spel
  Marjolijn van Heemstra
  Muziek
  Pyranello
  Remco Menting, Kika Sprangers, Teis Semey, Thomas Pol, Emma Kroon, Geerten Feller, Merel Vercammen, Lonneke van Straalen
  Regie
  Erik Whien
  Kostuumontwerp en –uitvoering
  Erik Bosman, Karin van der Leeuw
  Een coproductie van
  stg. Marjolijn van Heemstra & Theater Rotterdam
  Locatie
  Stadsschouwburg Utrecht
  Bowie Verschuuren

  De melancholische muziek is een perfecte partner voor Van Heemstra en haar poëtische verhaal

  Marjolijn van Heemstra (1981) is schrijver en theatermaker, met een grote fascinatie voor de ruimte. In 2020 schreef zij voor de Correspondent een serie over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen met nieuwe ogen naar onszelf en de aarde te kijken. Ook verscheen haar dichtbundel Reistijd, bedtijd, ijstijd, die verweven is door de voorstelling. Eerder waren haar voorstellingen Als ik de liefde niet heb, Bommenneef, Zohre, een Afghaans Nederlandse soap, en Stadsastronaut in Theater Kikker te zien. Samen met Sadettin Kirmiziyuz maakte ze de voorstelling Lawrence of Arabia. Met Voyager maakt ze een uitstapje naar de Schouwburg.

  Rebellencollectief Pynarello laat horen dat klassieke muziek anders kan; avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Vijf Pynarelli schrijven hun eigen muziek, speciaal voor deze voorstelling.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ