1991 - 't barre land

wo 16 oktober 2019

1991

't barre land

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van t Barre Land? Bekijk hier alle voorstellingen van t Barre Land
In 1991, het palindroom-jaartal dat niet verandert wanneer je het van achteren naar voren leest, met de 1 als symbool van het begin en de 9 voor het eind, brak de oorlog uit in Joegoslavië. Schijfster Dubravka Ugrešić moest haar land ontvluchten omdat ze weigerde mee te gaan in de nationalistische revolte. Omdat ze kritisch schreef over de nieuwe gewelddadige ideologie en de etnische zuivering die ook op het gebied van de taal en de kunst werd toegepast. Haar boeken werden uit de bibliotheken en de boekhandels verwijderd en zijzelf werd verketterd als vijand van het volk en belandde als balling in Amsterdam.

1991 is gebaseerd op de verhalen en essays van deze vrouw en zweeft tussen fictie, autobiografie en politieke satire. Het is een spel met taal en herinnering waarin Ugrešić pleidooi voor de onafhankelijkheid en de vrijheid van de kunst en de literatuur, en haar scherpe blik op dreigend nationalisme de toon voeren.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Van en met
Margijn Bosch, Vincent van den Berg en Czeslaw de Wijs
Met dank aan
Dubravka Ugrešić
Locatie
Grote Zaal
1991
Sofie Knijff

briljante theatrale essayistiek over schijn en wezen

Opgebouwd uit gloedvolle monologen van Vincent van den Berg en Margijn Bosch, inspirerende intermezzo’s door Czeslaw de Wijs en de gitaarmuziek van Stef van Es, ontvouwt 1991 zich tot een indringende en tegelijk humorvolle, hartverwarmende voorstelling.

Wat de drie acteurs in hun dynamische samenspel tonen, is dat de complexiteit en tegenstrijdigheid van Ugrešić’ werk inherent is aan de betekenis.

In de jaren sinds zijn oprichting in 1990 heeft ’t Barre Land talloze bijzondere voorstellingen gemaakt, veelal op basis van weerbarstige, soms vergeten toneelklassiekers uit een meer of minder ver verleden. De werkwijze is collectief: de leden van ’t Barre Land tekenen voor spel, regie, decor en meestal ook voor de vertaling. Tot 2012 was de thuisbasis Utrecht, sindsdien werkt het gezelschap vanuit Amsterdam. ’t Barre Land is veelvuldig in Theater Kikker te zien o.m. met een hele ’t Barre Land week in 2017 waarin we verschillende voorstellingen van ‘t Barre Land zelf maar ook van verwante gezelschappen lieten zien. Maar ook met clownsgezelschap Pointless International en Hin und Her, een samenwerking met Tijdelijke Samenscholing.

Sofie Knijff
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ