Voor niks Umsonst - ‘t Barre Land en Comp.Marius

do 01 januari

Voor niks Umsonst

‘t Barre Land en Comp.Marius

Na eerdere legendarische samenwerkingen slaan Comp. Marius en ’t Barre land de handen ineen voor een toneelgebeurtenis om je vingers bij af te likken. Uit de rijke toneelhistorie diepten ze een stuk op van Johann Nepomuk Nestroy (Oostenrijk, 1801-1862), die, als kwelgeest van de welgestelde Weense burgerij, succesvolle Franse kluchten herschreef en voorzag van een scherpe, existentiële laag.
In zijn stuk Umsonst verlaten twee toneelspelers het provinciaalse toneelmilieu, voor de liefde en de roem, op de vlucht voor een fabriekseigenaar en een theaterdirecteur. Ze stranden in een hotel, waar ze zich afwisselend voor Italiaanse markiezen, Weense hoteleigenaren, obers en voor elkaar uitgeven. Ondertussen repeteren ze aan Schillers Die Räuber.
In Umsonst blijken de plotwendingen zinloos, moeten de toneelspelers altijd gratis optreden en blijkt op het einde als klap op de vuurpijl hun virtuoze toneelspel voor niks geweest te zijn: umsonst!
terug <

voorstellingsinformatie
Website 't Barre Land | Website Comp. Marius
Tekst
Czeslaw de Wijs op basis van Johann Nepomuk Nestroy
Spelers
Margijn Bosch, Czeslaw De Wijs, Anouck Driessen, Waas Gramser, Maaike Neuville, Vincent Vanden Bergh, Kris Van Trier, Jonas Vermeulen
c: Raymond Mallentjer

Na Henry IV (1997), Het belang van een ideale echtgenoot (2003) en Happy Days (2007) vormen ’t Barre Land en Comp. Marius opnieuw een kleine Hollands-Vlaamse toneelspelersliga. Comp. Marius is een in samenstelling wisselend gezelschap, rondom de kernleden Waas Gramser en Kris Van Trier. Sinds jaar en dag vieren ze internationaal triomfen op vele theaterfestivals met uitbundige open lucht voorstellingen. ’t Barre Land was lange tijd in Utrecht gevestigd en presenteerde zijn voorstellingen veelvuldig in Kikker. Sinds de betreurde subsidiestop in 2013 is het gezelschap bijeen gebleven en presenteert het grotere en kleiner voorstellingen, veelal in samenwerking met verwante makers en groepen.

Voor niks Umsonst knipoogt naar Shakespeare en blikt alvast vooruit op Thomas Bernhardt. Comp. Marius en Het Barre Land spelen een onttakelde versie van deze komedie van de Oostenrijkse biedermeier-sarcast Johann Nestroy. Het amusante is dat ze het mechanisme fijntjes blootleggen: een kaartenhuisje van illusies overeind houden

De Standaard

Het aanstekelijke hartstochtelijke acteren van Margijn Bosch doet de komedie 'Voor niks Umsonst' boven zichzelf uitstijgen. Fysieke slapstick wordt afgewisseld met verhandelingen over het nut van het nutteloze.

Volkskrant -
c: Raymond Mallentjer

terug naar boven Λ