Voltaire - Maatschappij Discordia

wo 19 december 2018

Voltaire

Maatschappij Discordia

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Maatschappij Discordia? Bekijk hier alle voorstellingen van Maatschappij Discordia
‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen’ , aldus – volgens de overlevering - een legendarische uitspraak van Voltaire. Discordia maakt een voorstelling over leven en werk van François-Marie Arouet (1694-1778), prominent verkondiger van het gedachtegoed van de Verlichting en vurig pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting. Onder zijn alias Voltaire schreef hij onwaarschijnlijk veel boeken over de politiek van de turbulente tijd waarin hij leefde. Het gedachtegoed dat hij verkondigde is nu, of misschien beter: juist nu, nog steeds van groot belang. Maar zijn grote liefde was het toneel. Hij had een klein theatertje waar hij samen met vrienden, waaronder zijn beroemde vriendin Emilie Marquise du Châtelet, zijn eigen stukken opvoerde. Dit alles is voor Discordia een dankbaar uitgangspunt voor een avond met onbaatzuchtig wereldtoneel op het kleinst denkbare podium.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
van en met
Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Miranda Prein
Locatie
Kleine Zaal
Voltaire - Discordia - Bert Nienhuis

Alsof we teruggaan in de tijd en opeens in dat oude, Franse theatertje zelf zitten. Met Lamers als een gloedvolle samensmelting van de theatermaker van nu en de verlichte denker van toen.

De Volkskrant -

Voltaire is een parel, met grote liefde en inzet gemaakt.

Keuze van de criticus door de Theaterkrant

Sinds jaar oprichting in 1981 onderscheidt Discordia zich door een consequent collectieve werkwijze: alle werkzaamheden, van administratie en theatertechniek tot dramaturgie en toneelspelen, worden door de leden zelf gedaan. Ook kenmerkt Discordia zich door een consequent onderzoekende benadering van het toneel. Ze is altijd op zoek naar mogelijkheden om de grenzen van de toneelconventies te verleggen en ze probeert een zo groot mogelijke emancipatie van de toneelspeler als kunstenaar te bereiken. Momenteel bestaat het gezelschap uit: Jorn Heijdenrijk, Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Matthias de Koning en Miranda Prein. In maart speelt Discordia nog Weiblicher Akt 9 in Theater Kikker.

Foto's: Bert Nienhuis
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ