Volpone - Dood Paard

Volpone

Dood Paard

Ben Jonson, tijd- en landgenoot van Shakespeare schreef in 1605 met Volpone een meedogenloze satire over graaizucht en geilheid, die dankzij Dood Paard eindelijk weer eens gespeeld wordt. Volpone , een puissant rijke Venetiaanse edelman, doet alsof hij stervende is om zo Voltore, Corbaccio en Corvino te misleiden. Ze komen om de beurt op bezoek met buitensporig grote cadeaus, in de hoop Volpone’s erfgenaam te worden. Mosca, de bediende van Volpone, hitst hen op, terwijl hij hen één voor één voorhoudt dat zij in het testament zullen worden opgenomen. Om Volpone’s liefde te winnen gaat Corbaccio zelfs zover dat hij zijn eigen zoon onterft ten gunste van Volpone. Daarop biedt de ziekelijk jaloerse Corvino zijn vrouw aan voor een geneeskrachtig seksuele ontmoeting met de edelman. Voltore, Corbaccio en Corvino buitelen over elkaar heen in het aanbieden van hun gunsten en drijven de sluwe vos Volpone en zijn bediende tot waanzin. Deze worden in hun manipulerende spel met de aaseters zo megalomaan dat ze uiteindelijk elkaar verraden, ten onder gaan en alles verliezen.

EXTRA: op dinsdag is er een nagesprek.
terug <

voorstellingsinformatie
Website
Met o.a.
Gillis Biesheuvel, Kuno Bakker, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Julian Maiwald, Lotte Dunselman en Michael Yallop
Tekst
Ben Jonson
©Sanne Peper
'Subsidie of niet, het spel is ons kapitaal' | Parool
vx

Dood Paard bewijst speels bestaansrecht in Volpone.

In de 22 jaar dat het Amsterdamse toneelgezelschap Dood Paard bestaat heeft de groep een geheel eigen stijl van theater maken ontwikkeld, die kan herleid worden tot een aantal uiterlijke elementen: de logoachtige affiches van Kuno Bakker, de bij elkaar geraapte toneelbeelden, de open houding van de spelers naar het aanwezige publiek. Grondgedachte is dat de acteurs als individuele persoonlijkheden voelbaar en zichtbaar blijven. De werkwijze is steeds collectief: zonder regisseur of vormgever zijn het de acteurs zelf die de voorstelling bepalen.

De acteurs zijn de ware helden. Strak gespannen en vol overgave verrichten zij hier een krachttoer: Manja Topper, Kuno Bakker en Gillis Biesheuvel op volle kracht, de jonge Lotte Dunselman als nieuwkomer en Jorn Heijdenrijk als Volpone. Zonder de anderen tekort te doen: die Jorn is om op te vreten zo goed.

 • monsteren-theater-kikker
  >

  Monsteren - editie maart - Monsteren

  theater

  Monsteren - editie maart - Monsteren

  theater

 • toneelschuur_producties
  >

  Antigone - Kikker Stelt Voor: Abdel Daoudi/Toneelschuur Producties

  theater

  Antigone - Kikker Stelt Voor: Abdel Daoudi/Toneelschuur Producties

  theater

 • vormen_van_opdringerigheid
  >

  Vormen van Opdringerigheid - Kikker Stelt Voor: Collectief Het Paradijs

  theater

  Vormen van Opdringerigheid - Kikker Stelt Voor: Collectief Het Paradijs

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ