URLAUB - Urland

do 01 januari

URLAUB

Urland

URLAND gaat op zoek naar de zin van het Niets. We weten echt niet meer hoe we moeten leven. We hebben echt te veel slechte films gezien. We hebben echt te veel echte films gezien. Te veel waarheid, te veel onwaarheid, te veel bronnen, te veel data, te veel toegang, te veel vrienden… We moeten er even tussenuit. Verdoof ons!

Performancecollectief URLAND maakt een Italo-disco-recreatie-horrorvoorstelling in de sneeuw. Drie vrienden zijn welgebruind en blond op wintersport, maar er wordt niet gelachen. We voelen een magnetische leegte. Een zwart gat. Dark matter. Dit is de Danteske recreatiehel. Rust wordt onrust. Welkom in het tijdperk van de mentale ziektes. We zitten in een collectieve psychose. Wat is eigenlijk het verschil tussen reële angst en irrationele angst? En wat maakt het uit als je hyperventileert? We need vacation from vacation!

URLAND gaat op reis en neemt mee: lievelingsmuziek, lekkere kostuums en oervader Nietzsche. URLAND ontkoppelt. URLAND wil namelijk even vrij zijn van millennialtragiek. URLAUB is een persoonlijke, existentialistische poging theatrale onrust te baren en échte tijd te doden.

 
terug <

voorstellingsinformatie
website
Van en met
Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet
Productie
URLAND
Coproductie
Theater Rotterdam
Techniek
Peter Swikker, André Goos (Denzo Theater Techniek)
Kostuum
Erik Bosman, Karin van der Leeuw (Kostuumatelier Theater Rotterdam)
Educatie
Coosje de Loor (stagiair)
Productieleiding
Sarah Steeman
Publiciteit
Esra J. Merkel
Grafisch ontwerp
Ruben Verkuylen
Zakelijke leiding
Jens Besse
Locatie
Grote Zaal
Julian Maiwald

Wanneer de performers hun verhaal vakkundig beginnen te verschuiven en van zijn context strippen, trechtert de voorstelling naar een moment waarop de lagen botsen en alles en iedereen moet lijden.

Urlaub is een verrassende performance. Het collectief speelt knap met de verwachtingen, waardoor de voorstelling misschien wat zwabbert, maar nergens voorspelbaar is.

NRC -

Deze catatonische terneergeslagenheid leidt maar tot één conclusie: ‘We zitten midden in het nihilistische moeras’. Fascinerend.

URLAND is een performancecollectief. URLAND werkt autonoom. URLAND kent geen hiërarchie, er is geen regisseur. URLAND ontwerpt het beeld. URLAND maakt het geluid. URLAND schrijft de tekst. URLAND staat zelf op scène. URLAND experimenteert. URLAND verwijst, citeert en samplet. URLAND ziet technologie als middel, niet als doel. URLAND gelooft in live art in digital times.

Urland is een Rotterdams performancecollectief dat bestaat uit Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet. Ze maken beeldende, muzikale en fysieke performances die het publiek confronteren met universele thema’s en vragen. De theaterhit UR maakte deel uit van de 2018-editie van Kikker Kiest. Afgelopen september presenteerde Urland de UR-triënnale, waarin zij hun eigen werk kritisch onder de loep namen. In september 2019 krijgt Urlands succesvolle Internet Trilogie, een remake.

Julian Maiwald

terug naar boven Λ