Theater na de Dam: De Maliebaanmonologen - Theatergroep Aluin

ma 04 mei

Theater na de Dam: De Maliebaanmonologen

Theatergroep Aluin

Alle voorstellingen tot en met 1 juni gaan niet door. Heb je tickets dan ontvang je hierover bericht.

In het kader van 75 jaar vrijheid herneemt de Utrechtse Theatergroep Aluin een bijzondere voorstelling: De Maliebaanmonologen. De Maliebaan was de spannendste straat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De statige panden huisvesten zo’n beetje alle partijen die een rol speelden; van het hoofdkantoor van de NSB tot de geheime drukkerij van Vrij Nederland, van de Nederlandse SS tot het aartsbisschoppelijk paleis en van de Joodsche Raad tot aan het verzet.


Maak kennis met de Utrechtse helden en schurken van de Tweede Wereldoorlog aan de Maliebaan. Geïnspireerd op het boek ‘Aan de Maliebaan’ van Ad van Liempt schreef Erik Snel zes fascinerende monologen over bewoners van de Maliebaan: Aartsbisschop de Jong, NSB-Leider Mussert, SS-Voorman Feldmeijer, Verzetsheldin Dr. Max, secretaresse van de Sicherheitspolizei, Erna Boomsma en Frits Elzas van de Joodsche Raad spreken tot u. Dappere mensen, slechte mensen en gewone mensen, die een ding met elkaar gemeen hebben: de keuzes die ze maakten als individu hebben gevolgen voor vele anderen.

Let op: aanvang om 21:00 uur
terug <

afgelast >
data & tijden
voorstellingsinformatie
tekst
Erik Snel
regie
Victorine Plante
spel
door o.a. Boris van Bommel, Daphne de Bruin, Dennis Coenen, Hiske Eriks en Jilles Flinterman.
Locatie
Grote Zaal

Theatergroep Aluin is sinds jaar en dag huisgezelschap van Theater Kikker en wordt geleid door theatermakers Victorine Plante en Erik Snel. Aluin staat voor oersterke verhalen, veelal uit het klassieke repertoire van de oude Grieken tot aan Shakespeare. Aluin brengt deze verhalen voor een breed publiek, helder en dynamisch en met een flinke dosis humor.

Theater Na de Dam is een initiatief van theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, naar aanleiding van de afnemende zeggingskracht van en belangstelling voor de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken.

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Tijdens Theater na de Dam spelen meer dan honderd theatermakers en artiesten op 4 mei om 21:00 uur gelijktijdig een voorstelling die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ