Theater Kikker presenteert in Podium Hoge Woerd - Berlin / Het Zuidelijk Toneel

vr 28 oktober 2016

Theater Kikker presenteert in Podium Hoge Woerd

Berlin / Het Zuidelijk Toneel

Pétro en Nadia, een oud echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren na de ramp bij Tsjernobyl in 1986 de evacuatie en verkiezen in hun oude dorp en huis te blijven. Een spookdorp. Ze houden onverwoestbaar stand in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post. Vier jaar lang reisde Berlin twee maal per jaar naar Tsjernobyl om tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen. Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het zingen, de ouderdomskwalen en de wandeling van 20 kilometer naar de winkel. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe. Hoe draagt men een afzondering van jaren? Hoe vergaat het het echtpaar bij het ouder worden? Wat als één van hen overlijdt? En wat gebeurt er als Pétro inderdaad sterft? Een verhaal over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en ja, ook liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar. Een uniek existentieel portret over afzondering en het leven dat gewoon door gaat.

Het decor van deze voorstelling en de speciaal ontworpen tribune passen niet in de zaal van Theater Kikker. Omdat we dit bijzondere verhaal toch willen laten zien, presenteren we het in de zaal van ons theater in Leidsche Rijn: Podium Hoge Woerd. Een kans voor de Kikker-bezoeker om een bezoek te brengen aan ons andere mooie theater in een al even prachtig gebouw (Castellum Hoge Woerd).

Bekijk hier de (fiets)routebeschrijving van Theater Kikker naar Podium Hoge Woerd.

EXTRA: op vrijdag 28 oktober is er een nagesprek met Berlin.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Met
Nadia & Pétro, Opanassovitch Lubenoc
Concept
Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson
Scenografie
Manu Siebens, Ina Peeters, Berlin
© Frederik Buyckx

Het verhaal ontstijgt het kleine Zvizdal en wordt groot in de vragen die het oproept over (mede)menselijkheid en (on)afhankelijkheid. En ach, hoe graag wil je weten hoe het afloopt!

De Volkskrant -

In 2003 richtten Bart Baele en Yves Degryse Berlin op. Ze startten de serie Holoceen met onder meer de voorstellingen Jerusalem en Bonanza, die indertijd beiden in Kikker te zien waren, en Moscow dat te zien was in een grote tent in het Griftpark tijdens Festival a/d Werf. Daarna startte Berlin de cyclus Horror Vacui [angst voor de leegte] waarvan Tagfish in 2010 de eerste episode  vormde. Kenmerkend voor Berlin is de documentaire aanpak, waarin steeds één stad of streek centraal staat, en waarvan het verhaal in ingenieus beeld wordt verteld.

Veruit een van de meest indrukwekkende theaterervaringen van mijn leven.

Zvizdal is een warm portret van het koppige koppel dat wil overleven.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ