The Golden Age is Over - De Hollanders

do 01 januari

The Golden Age is Over

De Hollanders

Populisme is aan de orde van de dag en het lijkt de enige vorm van politiek die nog werkelijk floreert. Gefascineerd door hoe het populisme zo goed kan gedijen onder de huidige omstandigheden gaan De Hollanders op zoek naar voorbeelden uit het verleden, die nieuw licht kunnen schijnen op de situatie van vandaag. Hiertoe keren ze terug naar De Gouden eeuw.

The Golden Age Is Over vertelt het verhaal van de Amsterdamse topdiplomaat en burgemeester Coenraad van Beuningen in de aanloop naar het jaar 1672. 1672, het zogenoemde ‘rampjaar’, waarin het redeloze volk, de radeloze regering en het reddeloze land ternauwernood aan de ondergang ontsnapt. Oorlog staat voor de deur, de beurs klapt in elkaar, bij de Gevangenpoort in Den Haag verzamelt zich een woedende menigte, klaar om de gebroeders De Witt te lynchen. Het is tegen die politieke achtergrond dat Coenraad moet kiezen tussen ‘de Ware Vrijheid’ van zijn vriend Johan de Witt en het populisme van de oorlogsprins Willem III.  The Golden Age is Over is een muzikale, psychologische thriller over macht en onmacht. Hoe om te gaan met angst, onvrede en wantrouwen onder de bevolking van een verdeelde natie? Blijf je trouw aan je idealen of geef je de mensen wat ze willen?
terug <

voorstellingsinformatie
Website
Concept en tekst
Thomas Höppener
Regie
Jan Hulst
Spel
Thomas Höppener en Tim Linde
Muziek en script advies
Kasper Tarenskeen

een Hollandse versie van Blackadder. […] Stripverhaal toneel over twee omhooggevallen Jiskefet-corpspikken met gigantische pruiken en malle pakjes, twee toffe gasten die in de grote wereldgeschiedenis zijn verdwaald.

Hun afstudeervoorstelling werd speciaal voor hun geschreven door Arnon Grunberg. De titel werd meteen ook de groepsnaam: De Hollanders. Daarna volgden producties met nieuwe, speciaal voor hun geschreven, teksten van Adriaan van Dis en Arthur Japin, waarna – twee jaar geleden – de samenwerking met Spinvis werd ingezet en muziek zijn intrede deed in het werk van De Hollanders. Na De Laatsten maakte de groep afgelopen seizoen, wederom met Spinvis, de voorstelling De Eersten. Voor The Golden Age Is Over gaan ze nu een samenwerking aan met sounddesigner Kasper Tarenskeen en regisseur Jan Hulst, die in Theater Kikker hun intrede deden in de Wintercollectie.

(c) Bart Grietens

De Amsterdamse oud-burgemeester Coenraad van Beuningen was een ‘fokking vette topdiplomaat’, volgens theatermaker Thomas Höppener (1988). Maar wat fascineert hem zo aan deze zeventiende-eeuwse burgemeester? En in welk opzicht lijkt het Amsterdam uit de Gouden Eeuw op het onze?

  • >

    Alles van waarde (moet op weerbaarheidstraining) - De Veenfabriek

    theater

    Alles van waarde (moet op weerbaarheidstraining) - De Veenfabriek

    theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ