The exact position of things - Nicole Beutler Projects

do 01 januari

The exact position of things

Nicole Beutler Projects

the exact position of things volgt de desoriëntatie van een vrouw die haar eigen naam niet meer weet. Ze overleeft door zich vast te klampen aan bekende rituelen. De dansvoorstelling toont een constant verlies van de grip op de werkelijkheid. Woorden gaan een eigen leven leiden. Naar betekenis wordt tevergeefs gezocht. Handelingen worden gedubbeld en de meest minieme veranderingen blootgelegd. De voorstelling beweegt zich altijd voorwaarts naar het volgende moment en doet denken aan het werk van Beckett, of Bernlefs Hersenschimmen. Choreograaf en regisseur Nicole Beutler vraagt zich af; kan het verliezen van alle kennis ook een bevrijding zijn? Met subtiele humor neemt ze je mee naar de binnenwereld van iemand met Alzheimer. Een universum waarin het herkenbare vreemd wordt, en het vreemde vertrouwd lijkt.

the exact position of things is een voorstelling uit 2005 die nu, in het kader van het tienjarig jubileum van het gezelschap, terug is in de theaters. Deze voorstelling markeert het ontstaan van de kenmerkende signatuur van Nicole Beutler. De fijnzinnige ontleding, het ‘loopen en scratchen’ van beeld, beweging, taal en licht is met deze voorstelling begonnen. De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Theatermakersprijs en door theaterblad TM verkozen tot een van de beste dansstukken van dat seizoen.
terug <

voorstellingsinformatie
website
www.nbprojects.nl
Concept/choreografie
Nicole Beutler
Gemaakt ism de performers
Hester van Hasselt, Esther Snelder
Muziek
Gary Shepherd, Wouter Snoei
Locatie
Grote Zaal
nicole_beutler
Anja Beutler

In haar ijzersterke ‘The exact position of things’ scheren twee vrouwelijke dansers in het schemerdonker langs realiteitsverlies en desoriëntatie. Soms schuifelend als oude besjes die doorslaan in het plaatsen van een onooglijk karpet, soms extatisch meegevoerd in ‘lullige’ dansjes die de mentale vervreemding hilarisch maar aangrijpend onderstrepen. Een desolaat universum waarin woorden hun betekenis verliezen en mensen, om niet ten onder te gaan, blijven vasthouden aan stellige vormen.

Trouw

De twee vrouwen in the exact position of things trekken je meteen mee in een wereld die zowel herkenbaar als vreemd is.

de Volkskrant

Nicole Beutler (München, 1969) is theatermaker en choreograaf. Beutlers werk bevindt zich op het grensvlak van theater, dans en beeldende kunst en verhoudt zich altijd tot de wereld. Met minimale middelen en subtiele humor werkt zij aan diepmenselijke vraagstukken. Haar voorstellingen zijn op muzikale wijze gecomponeerd. Steeds opnieuw onderzoekt zij de zeggingskracht van beweging binnen de context van performance en theater.

Anja Beutler
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ