The Automated Sniper - Julian Hetzel / Frascati Producties

ma 27 maart 2017

The Automated Sniper

Julian Hetzel / Frascati Producties

Blote vuist – zwaard – kruisboog – geweer – raket – drone. Een daad van geweld is meer dan ooit eerder virtueel dan reëel. Wat doet deze afstand met ons? Oorlog en computergames zijn nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden en de vijand is gereduceerd tot een paar pixels op een scherm. Julian Hetzel staat bekend om zijn beeldende voorstellingen over  confronterende onderwerpen. In  The Automated Sniper kaart hij  ‘the gameification of violence’ aan. Een lezing over warfare wordt onder de ogen van het publiek letterlijk kapotgeschoten en mondt uit in een choreografie van angst. De twee performers worden live on stage beschoten door een operator met een op afstand bestuurbaar automatisch wapen dat boven het publiek hangt. De operator zit in een safe place in het Midden Oosten en is via een live internetverbinding aanwezig. The Automated Sniper is een lezing, moderne dans en een kritisch pamflet, maar ook een spannende game.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
concept & regie
Julian Hetzel
artistieke samenwerking
Joachim Robbrecht
performers
Claudio Ritfeld, Bas van Rijnsoever en Ana Wild
machine design
Hannes Waldschütz
dramaturgie
Miguel Angel Melgares
productie
Frascati Producties
coproducenten
Ism & Heit, wpZimmer (Antwerpen), Uzès danse, Beursschouwburg (Brussel), Gessnerallee (Zürich), Göteborg Festival (SE), Attenborough Centre for the Creative Arts (UK).

In een even hilarische als pijnlijke vergelijking tussen kunst, gamen en oorlog, roept Hetzel vragen op over de rol van fictieve, online oorlogsspelletjes in de huidige politieke werkelijkheid. (…) Een knap theatraal essay over de herijking van ons begrip van oorlog.

Julian Hetzel (1981) studeerde aan de Bauhaus Universität Weimar visuele communicatie, daarna verhuisde hij naar Amsterdam om zijn opleiding voort te zetten bij het masterprogramma van de AHK DasArts. Hetzel maakt werk op het snijvlak van performance, media en beeldende kunst, met een droog gevoel voor humor en een politieke ondertoon. Zijn werk wordt geproduceerd en getoond door theaters en festivals in diverse Europese landen. .Zijn afstudeervoorstelling I’m Not Here Says the Void (2013) was afgelopen november nog eenmaal te zien bij  Theater Kikker. Zijn andere werk werd door Festival Spring ondersteund, daar maakte hij de installatie-performance STILL, The Economy of Waiting (2014) en Sculpting Fear (2015).

foto's: Bas de Brouwer
Thomas Lenden
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ