Tenzij je een beter plan hebt - Rebekka de Wit & Anoek Nuyens / Coproducers

do 01 januari

Tenzij je een beter plan hebt

Rebekka de Wit & Anoek Nuyens / Coproducers

Lang zag de mens zichzelf als een uniek schepsel. Een rationeel, autonoom subject in een wereld van passieve objecten die er vooral waren om de mens te dienen. Maar sinds een aantal decennia zijn er barsten in dat beeld gekomen. Unieke menselijke eigenschappen zoals empathie blijken net zo goed bij dieren voor te komen. En bomen blijken gevoel te hebben, net als dieren en mensen.

Op basis van recente, wetenschappelijke onderzoeken roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen. Maar als het mensbeeld waarin wij de maat der dingen zijn afbrokkelt, wat komt er dan voor in de plaats? Is de mens überhaupt in staat zichzelf uit het centrum van de wereld weg te denken? Hoe ziet dat eruit?

In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen en juristen gaan theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit op zoek naar een manier om ons een wereld te verbeelden waar de mens niet meer de maat der dingen is. Tenzij jij een beter plan hebt…

EXTRA op vrijdag, aansluitend op de voorstelling: Optie C, de doorlopende denktank waarin Nuyens en De Wit het gesprek aangaan met wetenschappers, politici, psychiaters, activisten, filosofen én het publiek. In Theater Kikker is advocaat en milieuactivist Jan van de Venis te gast.
terug <

voorstellingsinformatie
concept, spel & tekst
Anoek Nuyens & Rebekka de Wit
eindregie
Davy Pieters
muziek
Christiaan Verbeek
meer over Jan van de Venis
vx
Programmeur Jolie Vreeburg over de voorstelling en Optie C
vx

Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Anoek Nuyens is theatermaker, schrijver en journalist. Haar werk strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. In 2013 ontving Anoek de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up! Bij Frascati Producties ontwikkelt Anoek haar theaterwerk. In 2015 maakte ze Hulp over de waarde en betekenis van goed doen en medemenselijkheid in de 21ste eeuw. Hulp was in Theater Kikker te zien tijdens de Wintercollectie in 2015 en werd geselecteerd voor Kikker Kiest 2016.

Rebekka de Wit (Santiago de Chile, 1985) is schrijver en theatermaker. Haar theaterwerk bevindt zich altijd op een snijvlak tussen fictie en realiteit, politiek en poëzie, tussen humor en verdriet. Met haar afstudeervoorstelling (Conservatorium Antwerpen, afdeling Woord) Hoe dit het verhaal werd won ze in 2012 de Theater aan Zee Jongtheaterprijs. Daarna volgden onder meer Heimat en Heimat 2 (te zien in Theater Kikker) , Woudlopers handboek, Presentatie van een ongecensureerd moppenboek en Ik weet er te weinig van. Haar werk is tegelijkertijd persoonlijk en politiek, ernstig en geestig, kwetsbaar en ontwapenend. Vanaf 2017 heeft ze mede de artistieke leiding bij theatergezelschap De Nieuwe Tijd. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort.

Tenzij je een beter plan hebt is een coproductie met DE COPRODUCERS. Onder de noemer DE COPRODUCERS geven acht Nederlandse kwaliteitstheaters (Rotterdamse Schouwburg, Frascati, Theater aan het Spui, De NWE Vorst, De Verkadefabriek, de Toneelschuur, Theater Kikker en de Zwolse theaters) een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod.

Fotografie: Anna van Kooij
 • kompagnie kistemaker
  >

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ