Strindberg en Dal - De Gemeenschap

di 15 januari 2019

Strindberg en Dal

De Gemeenschap

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van De Gemeenschap? Bekijk hier alle voorstellingen van De Gemeenschap
De vooruitstrevende toneelgroep &Co werkt met overgave aan de eerste Nederlandstalige opvoering van 'Dal in de mist', een kort geleden boven water gekomen stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg. Tijdens het repeteren aan dit donkere drama over manvrouwverhoudingen, gemankeerde liefde en manipulatie lopen ook binnen het gezelschap de persoonlijke en professionele spanningen hoog op. De regisseur neemt zijn opvattingen over 'fysiek theater' wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de heterokwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om 'alles' te doen voor een toneelcarrière. Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt en door alle botsingen krijgt deze Strindberg-onderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
tekst
Rob de Graaf
regie
Roy Peters
spel
Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Barnaby Luke Savage en Tessa Jonge Poerink
Locatie
Grote Zaal

‘Strindberg en dal’ sluit aan bij eerdere stukken van De Gemeenschap, zoals ‘De Shakespeare Club’ (2017) en ‘Stand up, lie down’ (2015). Net als bij die producties gaat het hier over de vaak moeizame verhouding tussen wie mensen zijn en de rol die ze spelen, over (seksuele) identiteit en over het grillige, onvoorspelbare verloop van groepsprocessen.
‘Strindberg en dal’ gaat ook over het delicate thema van (on)gepast gedrag in werksituaties. Wat kan en wat mag niet? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van mensen die macht over ons hebben? ‘Strindberg en dal’ wordt geschreven door Rob de Graaf en, net als alle stukken van De Gemeenschap, geregisseerd door Roy Peters.

Spitsvondige toneeltekst (…) Strindberg en dal ontpopt zich van hilarische komedie tot een messcherpe haal naar de theatersector en de tijdgeest in het algemeen.

Parool

Glansrol Dic van Duin in pikant #MeToo-drama (…) Regisseur Roy Peters haalt de humor van De Graaf lekker luchtig naar boven door het aanwezige melodrama niet te negeren maar consequent te stileren.

Trouw -

Strindberg en dal is een geestig en fijn gespeeld stuk over het theatervak, waarin een heel aantal verhaallijnen samenkomt.

Volkskrant -
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ