Stadsastronaut - Marjolijn van Heemstra

do 14 maart 2019

Stadsastronaut

Marjolijn van Heemstra

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Marjolijn van Heemstra? Bekijk hier alle voorstellingen van Marjolijn van Heemstra
Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging. Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
tekst, concept en spel
Marjolijn van Heemstra
regie
Erik Whien
geluidontwerp
Roald van Oosten
Kostuums
Erik Bosman, Karin van der leeuw
Locatie
Grote Zaal

EXTRA: Na afloop van beide avonden vindt een nagesprek plaats onder leiding van Anne Kuit. Zij gaat in gesprek met een toekomstdenker over de inhoud van de voorstelling, ook is er tijd voor het delen van verhalen en ervaringen.

donderdag 14 maart – Joos Ockels
Sinds het overlijden van haar man Wubbo Ockels blijft Joos zich inzetten voor het gedachtegoed van Wubbo vanuit de Stichting Happy Energy. Ze staat voor:
– Optimisme is een verantwoordelijkheid
– We zijn allemaal een ‘astronaut van ruimteschip aarde’
– Duurzaamheid is niet minder maar anders en veel leuker. Het geeft je Happy Energy.

vrijdag 15 maart – Anne Fokker
Anne Fokker studeert duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht. Hier leert ze over processen binnen ecosystemen en het belang van natuurbehoud, maar maakt ze ook kennis met sociale systemen en (on)gelijkheid hierbinnen. Deze kennis past ze zo veel mogelijk toe in haar dagelijks leven. Duurzaamheid en haar interesse in het vak vormen de keuzes die ze maakt en ze hoopt anderen te kunnen inspireren zoals zij ooit geïnspireerd is geraakt.

marjolijn van heemstra
Sanne Peper

Je merkt aan alles dat het haar ernst is. Toch heeft Stadsastronaut een prettig soort lichtheid, alsof we in die bloedhete zomerduisternis toch een sprankje hoop kunnen ontwaren.

NRC -

Van Heemstra’s betoog over de ondergang van onze planeet geeft geen oplossingen, maar zet wel aan tot reflectie.

Met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt Van Heemstra je mee op een reis door de geest.

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen Als ik de liefde niet heb en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.

Sanne Peper
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ