Stadsastronaut - Marjolijn van Heemstra

vr 12 februari 2021

Stadsastronaut

Marjolijn van Heemstra

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Marjolijn van Heemstra? Bekijk hier alle voorstellingen van Marjolijn van Heemstra
Door de verlening van de lockdown kan deze voorstelling helaas niet doorgaan. Heb je tickets, dan ontvang je van ons bericht.

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging. Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

In 2019 maakte Marjolijn van Heemstra deze bejubelde voorstelling en de gelijknamige podcast voor NPO Radio 1. Dit seizoen is Stadsastronaut opnieuw in de theaters te zien. Vanuit haar fascinatie voor de ruimte neemt Marjolijn het publiek mee op haar zoektocht naar een nieuw toekomstperspectief.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Tekst, concept en spel
Marjolijn van Heemstra
Regie
Erik Whien
Dramaturgie
Liet Lenshoek
Geluidontwerp
Roald van Oosten
Vormgeving
Marloes en Wikke
Kostuums
Erik Bosman, Karin van der leeuw
Locatie
Grote Zaal
marjolijn van heemstra
Sanne Peper

Ervaringen en onderzoek knap verweven tot een voorstelling.

NRC -

Als geen ander verweeft Marjolijn van Heemstra het alledaagse met het filosofische.

de Volkskrant -

zowel theatercollege als inkijkje in haar eigen privéleven, speels en serieus ineen

Theaterkrant

Een spektakel van denkkracht (…) met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt van Heemstra je mee op een reis door de geest.

De Groene Amsterdammer

Veelzijdigheid is een wezenskenmerk van het werk van Marjolijn van Heemstra: ze is niet alleen documentair theatermaakster, maar schreef ook romans en dichtbundels en columns. Haar voorstelling Als ik de liefde niet heb, Bommenneef en Zohre, een Afghaans Nederlandse soap waren in Theater Kikker te zien. Zohre maakte deel uit van onze Kikker Kiest-selectie. Ze maakte samen met Sadettin Kirmiziyuz de voorstelling Lawrence of Arabia. Stadsastronaut was ook al te zien maart 2019 en in Kikker Kiest 2019, maar omdat het zo’n wonderschone voorstelling is, nu nog eenmaal terug in ons theater.

Sanne Peper
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ