Kikker Kiest: Stadsastronaut - Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam

  do 19 september

  Kikker Kiest: Stadsastronaut

  Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam

  Bij gelijktijdige aankoop van tickets in de voorverkoop voor Kikker Kiest, betaal je voor de tweede en elke volgende voorstelling slechts €10 euro.

  Het is zomer 2018, de warmste van de eeuw. Vanuit haar woning in Amsterdam Noord, waar zij als exponent van de gentrificatie is neergestreken met haar gezin, beschouwt ze de wereld: die van onze planeet even goed als die van de straat die ze deelt met Bob, haar onderbuurman. Marjolijn deelt met ons haar zorg voor de wereld waarin haar kinderen terecht zijn gekomen, een wereld die we onvermijdelijk lijken te vernietigen.

  Om de maalstroom aan doemgedachten het hoofd te bieden, zoekt ze naar een nieuw perspectief, niet dat van het fatalisme of activisme, maar dat van de verbinding. Zoals een astronaut zich ver buiten de dampkring meer dan ooit verbonden voelt met onze kwetsbare blauwe aardbol, gaat Marjolijn op zoek naar ware connectie. In het groot, maar ook in het klein, in haar eigen straat, met buurman Bob.

  Stadsastronaut is een voorstelling met een verraderlijk eenvoudige vorm: die van een voordracht met videobeelden. Maar hoe simpel de vorm ook is, Marjolijn van Heemstra schotelt ons een rijke denkwereld voor, vol van inzichten, beschouwend en objectiverend, maar bovenal liefderijk, betrokken, ontroerend en persoonlijk.

  In het kader van achteraf is het makkelijk praten, organiseren we een nagesprek bij de voorstelling.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  website
  idee, tekst, spel
  Marjolijn van Heemstra
  regie
  Erik Whien
  dramaturgie
  Liet Lenshoek
  vormgeving en licht
  Marloes & Wikke
  kostuumontwerp en uitvoering
  Erik Bosman, Karin van der leeuw
  muziek
  Roald van Oosten
  Locatie
  Grote Zaal
  marjolijn van heemstra
  Sanne Peper

  De troost, de herkenning en de spanning in Van Heemstra’s theater komen niet van de grote emoties. Wat zij ten tonele voert is het spektakel van de denkkracht. Ze ontwart haar eigen gedachten en gevoelens, verzamelt er nóg meer kennis over, gaat op onderzoek uit, ensceneert ontmoetingen, formuleert inzichten.

  De Groene Amsterdammer

  Je merkt aan alles dat het haar ernst is. Toch heeft Stadsastronaut een prettig soort lichtheid, alsof we in die bloedhete zomerduisternis toch een sprankje hoop kunnen ontwaren.

  NRC Handelsblad -

  De vorm waarin Van Heemstra Stadsastronaut giet, is even persoonlijk als afstandelijk, zowel theatercollege als inkijkje in haar eigen privéleven, speels en serieus ineen.

  Theaterkrant

  Veelzijdigheid is een wezenskenmerk van het werk van Marjolijn van Heemstra: ze is niet alleen ‘documentair theatermaakster’, maar schreef ook romans en dichtbundels; ook schreef ze zeven jaar lang wekelijks columns voor dagblad Trouw. Haar voorstelling Zohre, een Afghaans Nederlandse soap maakte twee jaar geleden deel uit van onze Kikker Kiest-selectie. Het komende seizoen maakt ze samen met Sadettin Kirmiziyuz de voorstelling Lawrence of Arabia, die op 29 en 30 oktober te zien is in Theater Kikker en op 29 november in Podium Hoge Woerd, ons theater in Leidsche Rijn.

  Sanne Peper
  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ