Someone or Other - Øystein Johansen

do 26 januari 2017

Someone or Other

Øystein Johansen

All the world’s a stage, And all the men and women merely Players; They have their Exits and their Entrances, And one man in his time plays many parts. (Shakespeare, c. 1598-1600/1997:414)

Geïnspireerd door het bovenstaande citaat van Shakespeare en de verhalen van de Stasi uit de DDR-tijd vraagt regisseur Øystein Johansen zich af hoe we privacy moeten definiëren in onze hedendaagse controlemaatschappij. Hoe moeten we omgaan met de steeds dunner wordende lijn tussen privé en publiek? De Stasi zocht steeds naar manieren om te infiltreren in persoonlijke levens en persoonlijke informatie te vergaren. Hoewel we dit soort surveillance associëren met het communisme van de DDR, zien we in ons hedendaagse samenleving echter nieuwe systemen van surveillance die een onderdeel zijn gaan uitmaken van ons sociaal, politiek en economisch leven. In deze voorstelling laat hij en de makers zien hoe een onschuldige situatie zo gemanipuleerd kan worden dat het de perceptie van de realiteit aantast. Hoeveel vrijheid zijn we bereid te verliezen in de naam van de veiligheid?
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Playwright
M. H. Hallum
Spelers
Marius Mensink, Nina Fokker, Joep Hendrikx, Eva Kijlstra
Muzikant & komponist
Hans Kristen Hyrve
Regisseur
Øystein Johansen
Dramaturgie
Jonas Rutgeerts
Scenografie
Juul Dekker
Lichtontwerp
Willemijn Ottevanger
Techniek
Sanne de Boer
Kostuumontwerp
Teunis Ruiten
©Bart Grietens

Wat aanvankelijk ‘small talk’ lijkt, is in nog geen anderhalf uur verandert in een manipulatief kat-en-muisspel. Zodoende zet Someone or Other niet alleen aan tot nadenken, maar beklemt het bovenal.

Een bijzondere performance, die door de gekozen thematiek onmogelijk beter op het huidige tijdsgewricht aan had kunnen sluiten.

De Noorse theatermaker Øystein Johansen studeerde in 2010 af aan de Mime Opleiding van de Theaterschool Amsterdam. Hij won de Top Naeff, een prijs die de AHK op onregelmatige basis aan afstuderende talenten uitreikt. Øystein’s werk schippert tussen komisch en intelligent, absurd en beangstigend en werd getoond in Iran, Albanië, Kosovo, Italië, Nederland, Duitsland en Noorwegen. The Dahmer Syndrome, een bloedstollende beeldende performance over de Seriemoordenaar won het Amsterdam Fringe Festival en was in die hoedanigheid te zien in Theater Kikker. De fysieke voorstelling Luck was afgelopen seizoen te zien in de Wintercollectie.

©Bart Grietens
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ