Romp - De Gemeenschap

ma 11 december 2017

Romp

De Gemeenschap

Oud zijn. In een bed liggen. Niet lang meer te leven hebben, maar nog zoveel willen als een kind. Boos zijn op de wereld die verandert. Vervuld zijn van herinneringen en toch blijven geloven in het belang van verbeelding en verwachtingen. Dit overkomt een vrouw (Karina Holla) . Er is bijna niets meer dat ze nog kan doen maar haar geest is sterk en praten kan ze nog wel. En dat doet ze, hartstochtelijk. Naast haar bed zit een man (Gerardjan Rijnders). Hij luistert. Of niet? Misschien kent hij al haar verhalen al, misschien wil hij ze niet horen. Als de vrouw stilvalt neemt hij het woord.

In de huidige maatschappij worden mensen ouder, ze leven langer maar doen niet meer mee. Een leven lang zijn ze zelfstandig en onafhankelijk geweest, maar nu is hun wereld klein. Roy Peeters en Rob de Graaf bundelen hu krachten in ROMP, een voorstelling over herinneringen, over het denken dat doorgaat terwijl het lichaam niet meer kan. Over teleurstelling, maar ook over warmte en kleuren die kunnen worden teruggeroepen. Een bitterzoete voorstelling die het leven bezingt met de mond van een vrouw die gaat sterven.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
regie
Roy Peters
tekst
Rob de Graaf
spel
Karina Holla en Gerardjan Rijnders
Sanne Peper

Karina Holla speelt in Romp een oude dame en maakt daarvan een huiveringwekkend goed optreden. (…) In regie van Roy Peters zijn een paar ijzersterke geluids- en lichteffecten toegevoegd.

De mooie tekst van Rob de Graaf toont de enorme levenslust van een oude vrouw die weet dat de dood dichtbij is, maar daartegen in verzet komt ondanks de wetenschap dat dit zinloos is. Dat is indrukwekkend vooral omdat de tekst zo op het lijf geschreven is van de immer actieve Holla. Het afbrokkelende leven is fraai gereflecteerd in de projecties en het geluid op de achtergrond. (…) Romp is een prachtige voorstelling.

Dankzij het sterke spel van Holla is Romp, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, een voorstelling waarin het leven wordt gevierd. Met haar mond en ogen (…) weet ‘de koningin van de mime’ een sterke vrouw neer te zetten die fascineert en ontroert.

Haarlems Dagblad

Onder leiding van Roy Peters maakt De Gemeenschap theater dat vormbewust en zintuiglijk is; theater dat maatschappelijke vraagstukken op een eigenzinnige en oneerbiedige manier aan de orde stelt. De Gemeenschap zoekt poëzie in het alledaagse en vertaalt individuele geschiedenissen naar alomvattende verhalen. In de afgelopen jaren waren in Theater Kikker onder meer Columbina, Stand up lie down en Stripverhaal te zien. Afgelopen kwam de Gemeenschap met de succesvolle queer comedy De Shakespeare Club. Een succesvolle samenwerking tussen Roy Peters en Rob de Graaf. Ook voor ROMP bundelen zij nu hun krachten.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ