Rad van Fortuin - Vera Ketelaars / Bellevue Producties

do 01 januari

Rad van Fortuin

Vera Ketelaars / Bellevue Producties

Karaoke zingende bejaarden, barvrouwen in glitterpak en personages die managementtaal spreken alsof het hun moedertaal is. Rad van Fortuin is een eclectische, poëtische voorstelling over wat een geslaagd leven nu eigenlijk is. Het verhaal gaat over twee jonge vrouwen die het proberen te redden in een selfmade maatschappij. Wanda is dertig en wordt ontslagen, maar durft het niet toe te geven. Zelfs niet tegenover haar partner. Om de schijn van een goede carrière hoog te houden, verlaat ze iedere ochtend het huis, maar brengt ze haar dagen in een bar door. Daar werkt jeugdvriendin Robin, die tegenwoordig alleen nog maar gekleed gaat in glitter, soms met snor. Hun toevallige hereniging voert ze terug naar wie ze waren toen het leven nog bijna geheel voor hen lag.
Voor Wanda is de bar een even afschrikwekkend als bevrijdend tijdsvacuüm. Ze wil ineens een medley van Dolly Parton zingen. De karaokeballetjes dansen op haar woorden. Robin valt als een blok voor Wanda, maar Wanda weet in haar nieuwe werkloze identiteit niet meer wie ze is, of was. Alles waar ze ooit zeker van was, is niet zeker.

Rad van Fortuin schopt op vrolijk pijnlijke wijze het beeld dat we van onszelf hebben en de bouwstenen die we daarvoor gebruiken onderuit.
terug <

voorstellingsinformatie
spel
Sjaan Duinhoven, Anne Gehring, Albert Klein Kranenburg
tekst
Vera Ketelaars
regie
Lard Adrian
muziek
Tymen Bergman
geproduceerd door Bellevue Producties
c: Ben van Duin

Rad van Fortuin is een productie van Bellevue Lunchtheater. Het is een springplank voor jong schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten en creëert hiermee nieuw Nederlands toneelrepertoire. Rad van Fortuin is Vera Ketelaars’ eerste eigen toneeltekst. Naast schrijfster is zij ook actrice en theatermaakster. Op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie ontmoette ze haar vaste partner in crime: Anne Gehring. Het duo Gehring en Ketelaars maakten Kelder | Bye Bye World, die werd bekroond met de Diorapthe Amsterdam Fringe Award 2011. Gehring en Ketelaars vielen al eerder op met de voorstellingen Fort G en Eindelijk! Kirgizië. Het zijn nieuwe gezichten in Theater Kikker, maar hebben zich eerder oorspronkelijke en intelligente podiumkunstenaars getoond. Hun voorstellingen zijn een mix van authentieke actuele verhalen uit de samenleving, in een sobere maar doeltreffende theatrale vorm.

De jonge schrijfster Vera Ketelaars (1986) heeft, zo blijkt, met tal van populaire clichés juist heel verrassend de wanhoop van de hoofdpersoon meer dimensie gegeven. Waarmee alle ermee samenhangende vooroordelen een dubbele betekenis krijgen. Wat regisseur Lard Adrian prima heeft aangevoeld.

Trouw -

Sjaan Duinhoven als barvrouw Robin en Gehring als Wanda weten overtuigend een zekere chemie tussen hen beiden op te roepen, zonder dat het klef wordt of vergezocht lijkt. Meer dan een groots relaas over existentiële kwesties is het een broos verhaal van dolende zielen die troost vinden bij elkaar en wier verdere leven je nog lang en gelukkig wenst.

De Volkskrant -
c: Ben van Duin
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ