Pulchalchiajev - Huba de Graaff

ma 07 oktober 2019

Pulchalchiajev

Huba de Graaff

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Huba de Graaff? Bekijk hier alle voorstellingen van Huba de Graaff
Een fake-opera over het plezier van het liegen.


In ons post-truth tijdperk van fakenews en sociale media geldt liegen als de nieuwe waarheid. Liegen is cool. Liegen doet deugd. Omdat theater de leukste vorm van liegen is maakt componist Huba de Graaff samen met regisseur Ko van den Bosch een luidsprekeropera over het plezier van het liegen en de noodzaak de waarheid geweld aan te doen. Het gemak waarmee onwaarheden uit speakers knallen en geamplificeerde leugens blijven rondwaren in de wereld geeft te denken. Wat klinkt is losgekoppeld van de bron en daarmee liegt een luidspreker eigenlijk altijd.

In deze soloperformance zingt en liegt acteur en zanger Annelinde Bruijs (bekend van o.m. Club Gewalt en Merkel) een wereld bij elkaar van zwalkende ‘waarheden’ en glibberige muzikale instabiliteit. Maar in elke leugen staat iets op het spel. De installatie om haar heen groeit uit tot een duistere kathedraal waarin de gemakkelijke leugen verandert in een ongemakkelijke waarheid. Huba de Graaff speelt mee met live-samples.

EXTRA:
Doe jij je weleens anders voor dan je bent? Wat weet iemand over jou? Kom voorafgaand aan PULCHALCHIAJEV in een speciaal ontworpen biechthok jouw eigen (grote of kleine) leugens anoniem uit de doeken doen.

EXTRA:
Op maandag 7 oktober is er een nagesprek met influencer en acteur Alkan Çöklü, wanna-be influencer Sarah Visser en Sebastiaan van Loenen over de vraag: wat is echtheid in een tijd waarin niets is wat het lijkt? We stoffen de waarheid af en nemen de leugen onder de loep!
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
spel /zang
Annelinde Bruijs
regie
Ko van den Bosch
tekst
Erik-Ward Geerlings
compositie
Huba de Graaff
Locatie
Grote Zaal
Pulchalchiajev
Bowie Verschuuren

De titelrol wordt gespeeld door Annelinde Bruijs, sprankelende spil van deze heerlijk verwarrende fake opera. Ze speelt, zingt en beweegt met schwung, waarin ze een vervreemdende heftigheid paart aan perfecte beheersing.

De Volkskrant -

De vorm waarin De Graaff en regisseur Ko van den Bosch het verhaal van een gewetenloze YouTuber hebben gegoten, past uitstekend bij een wereld van constante prikkels: de gelaagde compositie van De Graaff wordt door haarzelf vanuit een dj-booth aangestuurd, en wordt soms aangevuld door een samplemachine die Bruijs vanaf de vloer bedient.

Componist Huba de Graaff en schrijver Erik-Ward Geerlings vormen de spil van WILco. WILco maakt muziektheater. Het werk is principieel experimenteel: er is altijd een onderzoekend aspect aan. Het uitgangspunt van ieder project is om de verhouding tussen woord, beeld en geluid opnieuw te bepalen. In 2013 was de ‘zingende apen’-voorstelling Apera in Theater Kikker te zien. In 2015 de Pornopera, gebaseerd op de klanken van het orgasme. In 2017 presenteerde Theater Kikker i.s.m. Gaudeamus de sportschoolopera Liebesleid op locatie in een echte sportschool.

Bowie Verschuuren
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ