Plattegrond van de kunst en omstreken - ’t Barre Land

do 01 januari

Plattegrond van de kunst en omstreken

’t Barre Land

Barre Land-leden Vincent van den Berg en Margijn Bosch zetten ooit als tiener hun eerste schreden op de toneelvloer in Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind, het fameuze puberstuk uit 1891 over ontluikende seksualiteit. Nu, dertig jaar later, nemen ze samen met Czeslaw de Wijs, Wedekinds tekst opnieuw in de hand. Als op een plattegrond volgen ze het spoor terug naar waar het ooit allemaal begon. Maar diezelfde plattegrond verleidt de spelers zijpaden in te slaan en te meanderen langs andere herinneringen, beschouwingen en observaties: herinneringen aan de jeugd en het toneel, de vreugde van de geboorte van een kattennest, een labyrintische levensbeschrijving van Dürrenmatt. Goethe’s Faust helpt ze aan een scherpe dialoog op rijm tussen de theaterdirecteur, de dichter en de komiek over de toeschouwer met zijn hoge verwachtingen en zijn geringe benul. Plattegrond van de kunst en omstreken is een voorstelling die in grote zorgvuldigheid en met aanstekelijk plezier balanceert tussen melancholie en de resolute wil om stevig in het hier en nu te staan.

EXTRA op donderdag: nagesprek met ’t Barre Land.
terug <

voorstellingsinformatie
website
concept en spel
Vincent van den Berg, Margijn Bosch en Czeslaw de Wijs
Locatie
Kleine Zaal
Jorn Heijdenrijk

Meteen al vanaf de eerste scène, waarin Margijn Bosch een lyrische tekst van Herman Heijermans over de geboorte van een poezennest voordraagt, ligt de nadruk op het geduldig en zorgvuldig ruimte blijven scheppen voor het kleine, het weerloze, het trage, het aandachtige en al het andere dat bescherming verdient van de wetten van het jachtige bestaan.

In de jaren sinds zijn oprichting in 1990 heeft ’t Barre Land talloze bijzondere voorstellingen gemaakt, veelal op basis van weerbarstige, soms vergeten toneelklassiekers uit een meer of minder ver verleden. De werkwijze is collectief: de leden van ’t Barre Land tekenen voor spel, regie, decor en meestal ook voor de vertaling. Tot 2012 was de thuisbasis Utrecht, sindsdien werkt het gezelschap vanuit Amsterdam. In zijn Utrechtse jaren was het werk van ’t Barre Land veelvuldig in Kikker te zien. Onlangs is de draad weer opgepakt met o.m. een hele ’t Barre Land week waarin we verschillende voorstellingen van ‘t Barre Land zelf maar ook van verwante gezelschappen lieten zien.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ