Platina - Abke Haring / Het Toneelhuis

di 01 mei 2018

Platina

Abke Haring / Het Toneelhuis

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Abke Haring / Het Toneelhuis? Bekijk hier alle voorstellingen van Abke Haring / Het Toneelhuis
Na Unisono, te zien in Kikker Kiest 2017, waarin Abke Haring ruimte geeft aan de verschillende stemmen in haar hoofd, zoekt ze in Platina het gezelschap op van een reëel aanwezige tegenpartij met wie ze in gesprek gaat. Of althans, met wie ze in gesprek wil gaan. Voor zover een gesprek ooit mogelijk is. Of toegelaten wordt. Of ontweken wordt. Platina is een intiem duet met indringende soundscape van geluidsontwerper Jimi Zoet, over woorden als grens van de stilte.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
tekst
Abke Haring
spel
Abke Haring, Koen van Kaam
soundscape
Jimi Zoet
coach
Peter Seynaeve
productie
Toneelhuis
coproductie
Zuidpool
Locatie
Kleine Zaal
tekstfragment uit de voorstelling
vx

De knappe tekst bespeelt vele registers […] Abke Haring en Koen Van Kaam spelen op het scherp van de snee en zetten hun getroebleerde personages met een onthutsende precisie neer.

Abke Haring en Koen van Kaam spelen twee mensen die elkaar niet bereiken: een poëtisch en indringend duet van onmachtigen, dat eindigt in vertrek en wroeging. Aangrijpend en mooi.

Volkskrant -

Het werk van Abke Haring is vaak heftig, controversieel en altijd van een niets ontziende eerlijkheid. Ze heeft een zeldzaam intense aanwezigheid op het toneel, zoals bleek in haar met de Theo d’Or bekroonde rol van Hamlet in Hamlet vs Hamlet. Afgelopen september hebben we de voorstelling Unisono van Abke Haring geselecteerd voor ons ‘best-of’ festival Kikker Kiest 2017. En, alweer zo’n zes jaar geleden was Abke Haring, samen met Marlies Heuer, in Theater Kikker te zien in haar voorstelling Linoleum / Speed. Sinds 2010 is ze een van de vaste makers bij Het Toneelhuis.

Het moment waarop je het zou willen uitschreeuwen van woede, frustratie of wanhoop maar beseft dat het beter is om te zwijgen, te incasseren en desnoods wat grimassen te maken. Dát moment namen Abke Haring en Koen van Kaam als uitgangspunt van Platina, het laatste wapenfeit van Abke Haring als maker van Toneelhuis. ‘Het wordt een knaller’, vertrouwde ze in november 2015 aan Knack toe. Wel, het wérd een knaller.
[…]
PLATINA is als een oester. Het fascinerende kleinood opent zich maar heel langzaam om dan een parel van een stuk prijs te geven. Zo banaal de woorden aanvankelijk klinken, zo gelaagd blijken ze na afloop te zijn.

Knack -
scènefoto's: Kurt Van der Elst

In Platina toont Abke Haring opnieuw – en voor het laatst bij Toneelhuis – wat voor unieke maker ze is. De voorstelling is een ruwe brok lillende pijn, van een bijna ondraaglijke intensiteit.

beeld: Dries Segers
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ