Opgediept - De Theatertroep

do 01 januari

Opgediept

De Theatertroep

Opgediept bestaat uit twee delen:

Deel 1: Opgediept
Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien.

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

Deel 2: Mephisto
Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren '20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Normen verschuiven in tijden van oorlog. Kunst verwordt tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

De bewerking van Mephisto wordt aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht

EXTRA op di: nagesprek met De Theatertroep
terug <

voorstellingsinformatie
website
Van en/of door
Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever, Roos Visser, Judith Herzberg en Jan Joris Lamers.
Locatie
Grote Zaal
Jacqueline Damming

De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed.

NRC -

Transparant theater, waarin de toeschouwer de recente geschiedenis wordt ingetrokken, maar zonder belerend te zijn. Speels plezier en bittere ernst gaan hier hand in hand.

Opgediept is het tweede stuk dat de Theatertroep samen met Judith Herzberg maakt. Eerder presenteerden zij de theaternovelle Hoe echt is echt echt in Theater Kikker. Daarnaast was de Vaudeville-reeks van de Theatertroep, die te zien was in Theater Kikker, een groot succes. De Theatertroep is een collectief van toneelspelers met een herkenbare speelstijl waarin de mechaniek van het ‘theatermaken’ wordt blootgelegd. De samenwerking met Jan Joris Lamers, bekend van toneelspelerscollectief Maatschappij Discordia, sluit logisch aan bij die hun stijl van maken en spelen.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ