Oorlogsvrouwen - Karina Holla

ma 04 november 2019

Oorlogsvrouwen

Karina Holla

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Compagnie Karina Holla? Bekijk hier alle voorstellingen van Compagnie Karina Holla
Oorlogsvrouwen is een aangrijpend stuk van mime-icoon Karina Holla gebaseerd op het boek 'De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht' van Svetlana Alexijevitsj. Deze Russische schrijfster en onderzoeksjournalist baseerde haar boek op de verhalen van jonge Russische vrouwen die vochten tegen Hitler. Vrouwen in onmenselijke omstandigheden.

Ze dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf, ze zijn mecaniciens, soldaten van afweerraketten, ze werpen bommen, zijn piloten van gevechtsvliegtuigen, worden gevangen genomen en gefolterd. Ze zijn bereid te sterven voor het vaderland, maar niet in die gehate mannenonderbroeken. Ze blijven vrouwen. Na de oorlog mogen ze niet over hun ervaringen praten, alleen de heldenverhalen van de mannen mogen gehoord worden.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
idee en spel
Karina Holla
zang
Rowan Kievits en Roman Brasser
tekstbewerking en regie
Mette Bouhuijs
choreografie
Dries van der Post
scenografie advies
Theun Mosk
muziek
Rikard Borggård
decor
John Lippens
licht
Grischa Runge
Locatie
Kleine Zaal
oorlogsvrouwen
Paulina Matusiak

Karina Holla volgde eind jaren zestig de Mimeopleiding aan de Amsterdamse Theaterschool, toen deze nog maar net was opgericht. Sindsdien bouwt ze in binnen- en buitenland aan een indrukwekkend oeuvre van fysieke en beeldende voorstellingen. Ze is als docent verbonden aan de Mimeopleiding en aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2015 was ze in Theater Kikker te zien met haar voorstelling Fremd Korper. In 2017 speelde ze een glansrol in de voorstelling Romp van De Gemeenschap. Voor deze rol won ze de Theo d’Or, de prijs voor beste vrouwelijke dragende rol. Romp werd in 2018 geselecteerd voor Kikkers eigen festival Kikker Kiest met de favoriete voorstellingen van het afgelopen seizoen.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ