Kikker Gemist: Oord - Ibrahim Mousa

  do 17 t/m vr 18 september

  Kikker Gemist: Oord

  Ibrahim Mousa

  Oord van theatermaker, acteur en schrijver Ibrahim Mousa is een trilogie over de gevolgen van oorlog op drie generaties Palestijnse Nederlanders. Hoe is het om afgesneden te zijn van je geboortegrond als gevolg van een politiek conflict? Met Oord zie je op één avond de complete Transit trilogie (deel 1,2 en 3).

  In Transit 1 (2016) komt Saber, een Nederlandse Palestijn, aan bij de brug die Jordanië van Palestina scheidt. Hij wil de wens van zijn vader om in Hebron begraven te worden vervullen, maar krijgt van de Israëlische autoriteiten geen toestemming om de grens te passeren. Een nieuwe wet bepaalt dat de verblijfsvergunning van een Palestijn die dood terugkeert naar de bezette gebieden vervalt. Saber weigert zich daar bij neer te leggen.

  Bij aanvang van Transit 2 (2017) bivakkeert Saber al weken, met zijn dode vader in een kist, bij de grens. Zijn Nederlandse vrouw Anouk vindt dat het lang genoeg heeft geduurd. Zij reist naar Jordanië om haar man over te halen terug te komen naar haar en de kinderen in Amsterdam. Saber wil niets liever dan met haar meegaan, maar eerst moet en zal zijn vader in Hebron begraven. De beslissing die hij neemt zal hem voor altijd tekenen.

  Het laatste deel van de Transit-trilogie speelt 10 jaar later. Sara, de dochter van Saber en Anouk, maakte een film over haar Palestijns-Nederlandse familie. Zij wil weten wat er is gebeurd. Uitzoeken hoe de gevolgen van een resolutie uit 1947 doorwerken in haar leven. Haar vader ziet op tegen de confrontatie met het verleden. Ze stelt vragen die niemand ooit gesteld heeft. Was de laatste wens van haar opa of meer de frustratie van haar vader de oorsprong van de waanzinnige tocht met de kist naar bezet gebied? Of was het de frustratie van haar vader over een vrede die geen vrede bracht?
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  tekst
  Ibrahim Mousa
  regie
  Gerardjan Rijnders
  spel
  Sytske van der Ster en Ibrahim Mousa
  Locatie
  Grote Zaal
  oord

  een mooi portret van twee mensen die vooral geliefden van elkaar zijn, maar door wederzijds onbegrip toch tegenover elkaar komen te staan

  Toneelschrijver Ibrahim Mousa laat zien hoe krankzinnig het toegaat in Palestina

  Ibrahim Mousa is een Palestijns-Nederlands theatermaker, acteur en schrijver die in Saoedi-Arabië geboren is en opgegroeid in Koeweit. Na de Golfoorlog van 1990-1991 verhuisde hij met zijn familie naar Jordanië. In 2002 kwam hij naar Nederland om zijn passie te volgen en theater te studeren. Na zijn afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2006 werkt hij als zelfstandig theatermaker, hij schrijft en produceert zijn eigen toneelstukken.

  In 2015 werd Ibrahim genomineerd voor Het TheaterTekstTalent Stipendium van het prins Bernhard cultuurfonds voor zijn toneeltrilogie ‘Vast en Vloeibaar’ (King Jus, Modder en Zand).

  • vertel
   >

   Vertel!: De Grijns van Een Djin - Jacqueline Korevaar / International Storytelling Festival Amsterdam

   theater

   Vertel!: De Grijns van Een Djin - Jacqueline Korevaar / International Storytelling Festival Amsterdam

   theater

  • dronken_delirium_dagen
   >

   Dronken Delirium Dagen die in de volksmond ook wel Kerstmis worden genoemd - Compagnie Red Yellow & Blue

   theater

   Dronken Delirium Dagen die in de volksmond ook wel Kerstmis worden genoemd - Compagnie Red Yellow & Blue

   theater

  • het_zuidelijk_toneel
   >

   Casting The Pass - Bram Jansen / Het Zuidelijk Toneel

   theater

   Casting The Pass - Bram Jansen / Het Zuidelijk Toneel

   theater

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ