Ons Wereldrijk - Hotel Modern & Arthur Sauer

do 01 januari

Ons Wereldrijk

Hotel Modern & Arthur Sauer

Een gigantische maquette van het eilandenrijk Indonesië vult het podium. De spelers van Hotel Modern proberen de koloniale geschiedenis te doorgronden, en dwalen met minicamera’s door oerwouden en rijstvelden, langs tempels, vulkanen, dorpjes en moskeeën. De beelden die ze filmen worden op een groot scherm geprojecteerd, de eilanden en hun bewoners komen tot leven.

Het verhaal begint in de zeventiende eeuw. Javaanse prinsessen voeren eeuwenoude hofdansen uit en op markten worden diverse specerijen verkocht. Met hun machtige zeilschepen komen de ondernemende Nederlanders bij de eilanden aan. Er worden handelsposten gesticht, die uitgroeien tot steden. We volgen het gewelddadige spoor van de Nederlanders, die zich in 300 jaar het hele eilandenrijk toe-eigenen en zien hoe ze uiteindelijk na een bloedige guerrilla-oorlog het land weer moeten verlaten.

Hotel Modern werd wereldberoemd met de voorstellingen De Grote Oorlog en Kamp, waarin de loopgravenstrijd uit de Eerste Wereldoorlog en het leven en sterven in een nazi-kamp worden verbeeld. In Ons Wereldrijk richt het gezelschap haar blik op de opkomst en ondergang van ‘Ons Indië’.

Hotel Modern won in 2019 de Oeuvreprijs voor Poppenspel.
terug <

voorstellingsinformatie
Voorstellingsconcept
Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker
Makers en spelers
Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Herman Helle
Beeld
Herman Helle
Muziek
Arthur Sauer
Locatie
Grote Zaal
hotel_modern
Pauline Kalker
Vier vragen aan Hotel Modern
Avatar
vx

Zoals altijd is de animatie van Hotel Modern magisch en ingenieus. (…) De soundtrack van Sauer is prachtig met gamelanachtige klanken door gongs en angkloengs, harde tikken op hout om de geweerschoten te verbeelden en krakende stukken groente om een muis te ‘verklanken’ die zich tegoed doet aan een rijstveld.

Onvermoeibaar en geconcentreerd zie je het trio met camera’s over de speelvloer bewegen om met precieze timing alles zodanig op een groot scherm te projecteren dat het publiek een levendig beeld krijgt van het onderwerp.

Hotel Modern werd opgericht door actrices Pauline Kalker en Arlène Hoornweg en beeldend kunstenaar Herman Helle. Zij smeden toneel, beeldende kunst, muziek, film, mime en poppenspel samen tot vernieuwende, toegankelijke en eigenzinnige voorstellingen vol verbeeldingskracht. Hotel Modern maakt zowel vrolijk als aangrijpend werk en is sinds jaar en dag al in Theater Kikker te zien met voorstellingen als Vliegboot Moederschip (****), Kamp, Heden Stad, De Grote Oorlog (****) en Garnalen Verhalen (****). De groep verwierf met De Grote Oorlog en Kamp grote internationale bekendheid. Ze spelen hun voorstellingen in heel Europa, de Verenigde Staten en Canada maar ook in Japan, China, Rusland en Australië.

Pauline Kalker

terug naar boven Λ