Oidipous + Antigone - Aluin viert!

do 01 januari

Oidipous + Antigone

Aluin viert!

Twee delen uit de inmiddels bekende Unplugged serie op één avond waarin Aluin de klassiekers terugbrengt naar de kern. Zonder decor maar met de kracht van taal en spel brengt het gezelschap deze oersterke verhalen. Inmiddels is Aluin al toe aan zijn vierde Unplugged-voorstelling. Op deze avond wordt je getrakteerd op de eerste, Oidipous Unplugged en de derde, Antigone Unplugged.

Oidipous Unplugged
Oidipous is de klassieke thriller over de man die zijn lot ontvluchtte en het daarmee recht in de armen liep. Sofokles schreef 2500 jaar geleden deze bloedstollende tragedie over de man die vanaf zijn geboorte leeft met een vloek. Hij eist dat de waarheid boven tafel komt, ook al wordt het zijn ondergang. Kun je aan je lot of levensbestemming ontkomen of ben je voorbestemd en staat alles al in het grote boek geschreven?

Antigone Unplugged
Deze tragedie van Sofokles staat het conflict tussen gevoel en verstand centraal. Antigone wil haar broer Polyneikes begraven. Maar Koning Kreon heeft dat juist verboden omdat Polyneikes een vijand van de staat is. Antigone negeert het verbod en ondermijnt daarmee de orde in de samenleving. Het conflict loopt totaal uit de hand en kost meer mensenlevens dan wie dan ook had kunnen voorzien. Antigone Unplugged gaat over eer, starheid en leiderschap. En over het onderhouden van een lenige geest. Een die niet uit angst of bitterheid verstijft en krimpt.

Dagelijks: Expo 25 jaar Aluin in de foyer.
Een kwart eeuw Aluin is ook een kwart eeuw theatergeschiedenis. In de foyer zal een Aluinmuseum worden gemaakt met oude en nieuwe posters en beeldmateriaal, met registraties van voorstellingen en rekwisieten en met onbeholpen publiciteitsmateriaal uit de vorige eeuw. Het overlevingsmuseum van een theatergezelschap.
terug <

voorstellingsinformatie
Website
Oidipous | tekst
Sofokles
Vertaling
Gerard Koolschijn
Regie en bewerking
Erik Snel
Spel
Arend Brandligt, Dennis Coenen en Marcel Roelfsema
Antigone | tekst
Sofokles
Vertaling
Gerard Koolschijn
Spel
Boris van Bommerl, Hiske Eriks en Jilles Flinterman

Het Utrechtse gezelschap Aluin staat garant voor oersterke verhalen en die vertellen ze dan ook al 25 jaar in Theater Kikker, en daar zijn we trots op. Hoog tijd dus om dit veerkrachtige gezelschap uit eigen stad een week lang uit te nodigen om oude maar ook nieuwe verhalen te komen vertellen.

In navolging op de dogma beweging in de film, wil ik als regisseur een nieuw onderzoek doen. Ik wil terug naar de basis: het vertellen van een oersterk verhaal. Zonder licht, decor of andere hulpmiddelen en met maar drie acteurs maken we nu Oidipous. Een voorstelling die overal kan spelen. Als een akoestisch bandje dat zijn instrumenten pakt en het publiek bespeelt, kunnen de acteurs met hun talent en verbeelding uw fantasie prikkelen en u meevoeren in dit klassieke repertoirestuk.

Regisseur Erik snel over de Unplugged voorstellingen.

terug naar boven Λ