Of Ja - Eva Line de Boer & Elly Scheele/Het Zuidelijk Toneel

ma 29 maart 2021

Of Ja

Eva Line de Boer & Elly Scheele/Het Zuidelijk Toneel

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Eva Line de Boer & Elly Scheele/Het Zuidelijk Toneel? Bekijk hier alle voorstellingen van Eva Line de Boer & Elly Scheele/Het Zuidelijk Toneel
Vanwege de verlenging van de lockdown is de tour van deze voorstelling volledig afgelast. Heb je tickets, dan ontvang je van ons bericht per mail.


Daar staan ze dan met al hun sociale ongemak: de buren op een buurtbarbecue, de collega’s op een netwerkborrel, de stoutmoedige stelletjes bij een parenclub. Dapper proberen ze telkens een nieuw gesprek aan te knopen. Ze stuiten op ongeschreven regels, andere denkbeelden of praten simpelweg minutenlang langs elkaar heen. Toch benadrukt iedereen maar al te vaak hoe gezellig het wel niet is – terwijl we in werkelijkheid krampachtig bezig zijn met hoe we overkomen, wat we wel of niet kunnen zeggen en hoe de ander zich gedraagt. Woorden vullen de ruimte, alles zodat het in godsnaam maar niet stilvalt.

Of ja is een tragikomische voorstelling over hoe mensen met elkaar praten en wat het betekent om elkaar serieus te nemen. Het speelt zich af in situaties waar je vrijwillig komt om te socializen. Plekken waar status, afkomst, ideeën en verschillen geen grote rol zouden moeten spelen, maar dat wel doen. Niet dat dat letterlijk wordt uitgesproken, want: ‘Laten we het vooral gezellig houden’.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
regie
Eva Line de Boer
tekst
Elly Scheele
spel
o.a. Anne-Chris Schulting, Roben Mitchell e.a.
scenografie
Tim Vermeulen
geluidscompositie
Harpo ‘t Hart
coproductie met Het Zuidelijk Toneel
Locatie
Grote Zaal
of_ja_voorstelling
Bart Grietens

Het sterke aan Scheele’s tekst is dat ze zonder al te expliciet politiek te worden, haar personages wel over actuele pijnpunten laat struikelen: van witte privileges tot de goedbedoelde maar veelzeggend overmatige interesse in de normen en waarden van de islamitische buurvrouw – waarbij onder het mom van verdraagzaamheid een heel palet aan aannames de revue passeert.

De scherpe dialogen van Scheele leggen steeds meer bloot hoe vooroordelen en overdreven sociale beleefdheid waarachtig contact in de weg kunnen staan.

NRC -

Eva Line de Boer is een van de meest veelbelovende theatertalenten van het moment. Ze geeft in haar voorstellingen vorm aan haar fascinatie voor het openlijk delen van emoties in de openbare ruimte. Ze slaagt erin om tegelijk de schoonheid als de knulligheid van de mens te laten zien. In 2014 ontving ze de Ton Lutz Award, in 2016 de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en 2019 de Charlotte Köhler prijs. Elly Scheele won het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuur Fonds voor de tekst van Of ja. Elly heeft geschreven voor onder meer VPRO Medialab, NTJong, Lowlands, Orde van de Dag, Theater Bellevue en Garage TDI. Eerder maakte ze samen o.a. dit gebeurt allemaal tegelijk (2016) en Rust zacht Billy (2020). Van Eva Line waren daarnaast ook de voorstellingen Tutorial, the art of living (2018), Zeventien (2018) en Norway.Today (2019) in Theater Kikker te zien.

Bart Grietens
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ