Na de repetitie - tg STAN

wo 25 januari 2017

Na de repetitie

tg STAN

In 2013 maakte Stan-acteur Frank Vercruyssen een Franstalige enscenering van Na de repetitie, naar een script van filmregisseur Ingmar Bergman. Het werd een voorstelling die veelvuldig en met groot succes in Frankrijk is gespeeld. Nu volgt dan eindelijk een Nederlandstalige versie, die vooralsnog alleen in Antwerpen, Mechelen en – exclusief voor Nederland – in Utrecht te zien is. We zien een theaterregisseur op leeftijd, verzonken in zijn herinneringen aan het theater en zijn ensceneringen van Strindbergs Droomspel, een stuk dat hij nu al voor de vijfde keer regisseert. Zijn mijmeringen worden verstoord door een bezielde jonge actrice, dochter van zijn vroegere geliefde. Wat volgt is een spel waarin langzaam geheimen uit het verleden worden ontsluierd. Naast Frank Vercruyssen zien we Tessa Friedrich, die afgelopen jaar afstudeerde aan de HKU.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Tekst
Ingmar Bergman
Van en met
Frank Vercruyssen en Tessa Friedrich
Tim Wouters

In 1989 studeerden Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen samen af aan de toneelafdeling van het Antwerps Conservatorium. Sindsdien vormen zij het toneelspelersgezelschap STAN en maken ze internationaal furore met voorstellingen waarin intelligentie hand in hand gaat met tomeloos spelplezier. Wereldrepertoire gaan ze met dezelfde energie te lijf als zogenaamde ‘eigen creaties’. Afgelopen seizoen was STAN nog te zien met de succesvolle voorstelling Wat/Nu. De jonge actrice Tessa Friedrich was eerder te zien in Theater Kikker tijdens de voorjaarscollectie in 2016 met haar collectief Das Lemniscaat en in de voorstelling It’s a beautiful day van Truus Bronkhorst.

Niets meer of minder dan een uitmuntend staaltje teksttheater waarin het eeuwige verleidingsspel in droogkomische, scherpe zinnen, geladen, veelzeggende stiltes en even scherpe blikken gevat wordt.

Een oudere regisseur en een jongere actrice die nablijven na de repetitie. Stan excelleert in wat er juist níét gebeurt.

Wouter Hillaert - De Standaard -
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ