My dinner with André - Tg Stan

di 24 t/m wo 25 april

My dinner with André

Tg Stan

Het is weinig voorstellingen gegeven: twintig jaar op het repertoire staan en dat ook nog eens in de oorspronkelijke cast. In 1998 brachten Damiaan De Schrijver (Tg Stan) en Peter Van den Eede (De Koe) voor het eerst My Dinner with André. De voorstelling won meteen de Grote Prijs van het Theaterfestival. Sindsdien toerde de voorstelling met grote regelmaat uitgebreid in Vlaanderen en Nederland en vanaf 2005 ook nog eens in Frankrijk. En dan nu – in het jubileumjaar – eindelijk ook bij ons in het theater!
terug <

koop tickets >
data & tijden
voorstellingsinformatie
website
van en met
Damiaan De Schrijver en Peter Van den Eede
tekst
André Gregory et Wallace Shawn (*)
naar het scenario van de gelijknamige film van Louis Malle
bewerking
Damiaan De Schrijver en Peter Van den Eede
coproductie
tg STAN en de Koe
Locatie
Grote Zaal

In My Dinner with André, naar het scenario van de gelijknamige Louis Malle film, zijn wij getuige van de viergangenmaaltijd die de beide heren genieten, iedere avond op toneel bereid door een andere kok. Tijdens de uitgebreide maaltijd filosofeert de een (Van den Eede), succesvol theaterregisseur, er lustig op los, snoevend over de eigen kwaliteiten, terwijl de ander (De Schrijver), ploeterend en weinig succesvol toneelschrijver, weinig anders rest dan toe te horen en steun te zoeken bij ons, het publiek. In ruim drie uur passeren hilarische waarnemingen over het leven en het toneel de revue. De heren schotelen ons een toneelspelersfeest van de eerste orde voor.

Uiteindelijk vloeien de oorspronkelijke tekst en de eigen dialogen in elkaar over en bereikt My dinner with André een eigenzinnige piek als theater dat je het gevoel geeft iets unieks mee te maken.

De Morgen

Toneelspelersgezelschap STAN, acroniem voor Stop Thinking About Names, is het Vlaamse theatercollectief rond Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen die elkaar eind jaren tachtig ontmoetten aan het Conservatorium van Antwerpen. De acteurs zijn niet ‘zomaar’ uitvoerders van een toneeltekst, ze zien zichzelf ook als maker. Eerder dit seizoen was Stan al met Aleen, een solo van Sara De Roo, in Theater Kikker te zien. My Dinner with André is in samenwerking met het Vlaams gezelschap de Koe gemaakt. De Koe is een gezelschap van spelers en makers dat ernaar blijft streven om – hoe fundamenteel onmogelijk misschien ook – alle trucs te laten varen en de mensen frontaal aan te spreken, met zichzelf als maker, als acteur, als mens open en bloot op tafel.

foto's: Thomas Walgrave

Dat eten is naast de ijzersterke tekst en hilarische momenten een aangename bijkomstigheid. Want hoe krijg je een geconfituurde peer met mes en vork naar binnen en hoe praat je zonder dat je eten ijskoud wordt? In de vertrouwelijke, ongedwongen sfeer valt veel te lachen en ongemerkt rekenen de acteurs af met de codes van het reguliere theaterbezoek.

Volkskrant

De spanning wordt drie en een half uur stevig vastgehouden, waarbij de lange speelduur er voor zorgt dat er een gevoel van samenhorigheid tussen spelers en toeschouwers ontstaat. We krijgen het gevoel disgenoot en deelgenoot te zijn geworden.

Juryrapport Theaterfestival 98/99
 • >

  Geluk - Nina Spijkers / Toneelschuur Producties

  theater

  Geluk - Nina Spijkers / Toneelschuur Producties

  theater

 • >

  Matglazen Vensters - Dood Paard i.s.m. Female Economy

  theater

  Matglazen Vensters - Dood Paard i.s.m. Female Economy

  theater

 • >

  Victor of de kinderen aan de macht - Dood Paard

  theater

  Victor of de kinderen aan de macht - Dood Paard

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ