Monsteren! novembereditie 2015 - Monsteren! novembereditie 2015

do 01 oktober 2015

Monsteren! novembereditie 2015

Monsteren! novembereditie 2015

Niet voor niets is Theater Kikker dé plek voor nieuw theatertalent. In Monsteren! proberen makers hun laatste hersenspinsels uit op het publiek. Of zie je die net nieuw gemaakte toffe performance die je aan het denken zet. Resultaat is een avond vol verse teksten, voorproefjes en theatrale momenten. Onaf werk wordt afgewisseld met nieuw werk van de nieuwste makers. Wees er als eerste bij, geef je mening en borrel na. Met in deze editie: Een nieuw tekst fragment van Ruis van Jannemieke Caspers. En een voorproefje van de reality revue Broertje dood van Groenteman & vrouw (op 3 en 4 december in Theater Kikker de hele voorstelling).
terug <

voorstellingsinformatie
foto: IAMKAT

Jannemieke Caspers – Ruis
‘Afleiding is de grootste zonde.’ Ruis vertelt het verhaal van David. Een vader die na het overleven van een vliegtuigramp heeft besloten het roer om te gooien. Hij wil zichzelf gelukkiger maken. Hij wil zijn zoon gelukkiger maken. Hij wil het beter doen. Hij wil alles doen wat hij ooit bedacht heeft, de wereld ligt aan zijn voeten. Hij hoeft alleen nog maar de drempel over. Jannemieke presenteert in Monsteren! een nieuw tekstfragment van Ruis, gelezen door Paul Hoes en Alexander de Vree. De inspiratie voor deze tekst ligt bij de werkelijke vliegtuigcrash van het Martinair toestel Anthony Ruys op Faro Portugal in 1992, vlak na de beter bekende Bijlmerramp. In dit toestel zat Jannemieke’s stiefvader. ‘Hij heeft het goed overleefd’ zegt ze altijd. Maar hoe overleef je zoiets eigenlijk?
Janemieke Caspers is toneelschrijfster die erg documentair schrijft. Biografische verhalen en gebeurtenissen uit de geschiedenis vormen vaak een bron van schrijven. Echte verhalen en bronnen letterlijk het theater in slepen, en door montage en fictie een nieuw licht op de wereld te creëren, is voor haar een grote uitdaging. Ze combineert graag humor en poëtisch taalgebruik met ernstige, en soms grove inhoud. In Kikker waren haar teksten te zien in Tuigdorp 1,2, en 3 van tg Monter. Nu werkt ze aan haar nieuwe voorstelling Ruis.

Groenteman & vrouw – Broertje Dood
Vanuit een persoonlijke fascinatie met de dood onderzoekt Groenteman & vrouw Het Eind. Jan’s broer Piet overleed toen hij nog een kind was en sindsdien begrijpt Jan niets van de dood en de rituelen eromheen. Samen met zijn vrouw Kiki maakt hij over dit onderwerp ene ‘reality revue’ en vergezelt hij het publiek naar gene zijde. Ze brengen een muzikale ode aan Het Eind. In Monsteren! hun eerste verslag van hun zoektocht.
Het Amsterdamse muziektheatergezelschap Groenteman & vrouw maakt documentair muziektheater en bestaat uit muzikant/liedschrijver Jan Groenteman (1980) en theatermaker/actrice Kiki Jaski (1985). In hun voorstellingen koppelen zij persoonlijke ervaringen aan de verhalen die ze opdoen bij een bepaalde groep of subcultuur. Het levert theater op in een heel nieuw genre; reality revue. Muziektheater dat de rauwe kanten van het leven bespreekbaar maakt. Liefdevol, muzikaal en levensecht.

Gastvrouw van de avond: programmeur Jolie Vreeburg.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ