Monsteren! november - Monsteren

di 28 november 2017

Monsteren! november

Monsteren

In Monsteren! proberen makers hun laatste hersenspinsels uit op het publiek. Resultaat is een avond vol verse teksten, voorproefjes en theatrale momenten. Onaf werk wordt afgewisseld met nieuw werk van de nieuwste makers. Wees er als eerste bij, geef je mening en borrel na. In deze editie:

L.A.M.- Annemijn Rijk
danssolo in progress

L.A.M. gaat over transitie en hoe het lichaam daar de weg in kan wijzen. Hoe we onszelf door overgave kunnen ontdoen van lagen die we ontgroeid zijn en niet meer nodig hebben. Met rauwe teksten en een fysiek, emotionele danstaal neemt danseres en choreografe Annemijn Rijk ons mee in een transformatie die zich richt op datgeen wat we allemaal bezitten, datgeen waar we ons ons leven lang toe moeten verhouden: ons lichaam.
Van en met:  Annemijn Rijk, Hans Tuerlings

Het is heel goed mogelijk- Suzan Tolsma en Thijs Bloothoofd
theatervoorstelling in proces

Wat als ik denk dat alles mogelijk is. Dat ik dát denk en dat het daarmee zo is. Dat alles nog kan. Een flatgebouw-hoge giraf met een olifantenstaartje….. Eind september lieten Suzan Tolsma en Thijs Bloothoofd tijdens Monsteren! een scène zien waarin de toeschouwer werd uitgedaagd in mogelijkheden te denken. "Stel dat ik al jullie moeders ken en elke zondag high tea met ze drink." Door het te zeggen wordt de mogelijkheid gecreëerd. Voor de tweede editie van Monsteren! zoeken Suzan en Thijs door in de mogelijkheden, maar richten zich nu ook op de beperkingen in ons kijken naar de wereld.  Hoe zeer bepaal ik zelf wat kan en waar de grens ligt?
Van en met: Suzan Tolsma en Thijs Bloothoofd

Monster- Anne Prakke en Thijs Prein
Vijf jaar geleden kreeg acteur Anne het advies om 'zelf iets op te zetten'. Hij dronk koffie met een regisseur. Dat doen werkloze acteurs. Koffie drinken met regisseurs. Anne was indertijd werkloos en niemand wilde met hem werken. Ook deze regisseur niet. Vandaar het advies. Anne ging op zoek naar een idee voor zijn project en stuitte op een goudmijn. Een zegen zou je denken. Echt iets waardoor je niet meer lang werkloos hoeft te zijn. Maar de goudmijn werd een vloek. De kans bestaat dat na deze avond niemand meer met Anne wil werken. Dan is hij voor altijd werkloos. Anne is overigens een hele toffe jongen Maar dat terzijde.
Van en met: Anne Prakke en Thijs Prein

LARIEKOEK - iona&rineke en KASSETT
In een tijd waarin ‘alternative facts’ en ‘post-truth’ gemeengoed zijn geworden, onderzoeken iona&rineke en KASSETT het spanningsveld tussen fictie en waarheid en de waarde van verhalen. Beide collectieven werken vaak op basis van (halve of verzonnen) waarheden en vertrekken doorgaans vanuit taal, muziek en nieuw geschreven teksten, dus een samenwerking ligt voor de hand. LARIEKOEK wordt ook een procesmatig onderzoek naar samenwerking: hoe werk je samen aan een project als 3/5e van het team bestaat uit schrijvers? Wie speelt, wie schrijft, wie zingt, wie produceert? Hoe werk je met twee collectieven aan één eigen stijl? Na een week onderzoek in Het Huis Utrecht presenteren ze een eerste resultaat bij Monsteren in Theater Kikker.
Van en met: Iona Daniel, Rineke Roosenboom, Frank Siera, Oukje den Hollander

De volgende editie van Monsteren! is op 25 januari 2018.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Geurt Kersjes

Over Annemijn Rijk
Dansmaker Annemijn Rijk (1993) studeerde in 2016 af aan de Bachelor of Choreography van de Fontys Danceacademy. Met het lichaam als basis en referentiepunt voor wat ons bindt, is dans voor haar het optimale medium voor communicatie. Annemijns werk is zowel fysiek als theatraal, waardoor ze meerdere lagen aanboort. Momenteel werkt ze als freelance choreograaf met Noord-Brabant als uitvalsbasis. De eerste versie van L.A.M. ging 1 oktober in première in het kader van de opening van dansmaand Tilburg.

Over Suzan Tolsma en Thijs Bloothoofd
Acteur Thijs Bloothoofd (1983) is in 2009 afgestudeerd aan de Mime opleiding te Amsterdam (AHK). Hij speelde o.a. bij het Ro Theater, mimetheatergroep Bambie, BonteHond en Kassys. Hij was eerder in Monsteren! te zien met zijn onderzoek naar causaliteit. Suzan Tolsma is theatermaker, regisseur en docent uit Utrecht. Zij studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht in 2013. Zij maakt voorstellingen die documentair van aard zijn en een verbindend en onderzoekend karakter hebben. De afgelopen jaren ontwikkelde ze voorstellingen bij o.a. Over het IJ Festival, Het Huis Utrecht en Stut Theater.

Over Anne Prakke en Thijs Prein
Acteur Anne Prakke werkt met theatermaker Thijs Prein samen aan een controversiële monoloog, waarvan de eerste proeve in Monsteren! te zien is. Anne werkte als acteur bij o.a. Toneelgroep Amsterdam en Onafhankelijk Theater Rotterdam. Thijs Prein was onderdeel van De Hollanders en maakt sinds een paar jaar eigen voorstellingen zoals ‘Vogel’ (2014) en ‘Oost West’ (2016), beide te zien in Kikker. Afgelopen jaar toerde hij met ‘Vaders en Zonen’ door heel Nederland, een collage stuk geschreven door gerenommeerde proza-auteurs.

Over iona&rineke en KASSETT
Schrijf- en performance duo Iona&Rineke zijn van huis uit schrijvers, die pseudo-autobiografische verteltheater combineren met muziek. Ze studeerden af aan de writing for performance opleiding van de HKU. Ze maakten de succesvolle voorstelling Rumspringa voor de Orkater Nieuwkomers die speelde op Oerol en toerde door heel Nederland. KASSETT is een muziektheatercollectief, opgericht door zangeres en actrice Oukje den Hollander, schrijver en regisseur Frank Siera en  productieleidster Selma Hanzon. KASSETT is in de periode 2017 – 2019 Nieuwe Maker bij de Veenfabriek. KASSETT is een liefhebber van het denken en gebruikt taal en muziek als middel om het denken te bereiken, te bejubelen en te bewerkstelligen.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ