Monsteren - Marthe van Bronkhorst en TG Tiefschnee

wo 15 januari 2020

Monsteren

Marthe van Bronkhorst en TG Tiefschnee

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Theater Kikker? Bekijk hier alle voorstellingen van Theater Kikker
In het theaterlab van Theater Kikker maak je een afwisselende theateravond mee met voorproefjes, nieuwe teksten en prille performances. Theatermakers proberen hun laatste hersenspinsels uit op het publiek. Voor doorgewinterde theaterliefhebbers én absolute theaterleken. Wees er als eerste bij, geef je mening en borrel na. Met in deze editie: white guilt in een nog ongespeelde tekst en designerbaby’s in een tragikomisch horrorverhaal.

Marthe van Bronkhorst – White Guilt
een tekstlezing
White Guilt is een persoonlijk onderzoek naar afkomst, schuldgevoel en ongemak van schrijfster Marthe van Bronkhorst. Het gaat over wat je als witte theatermaker nu eigenlijk nog over ras zou moeten zeggen. Over niemand kwetsen maar wel trouw zijn aan je roots. Over geen kleur hebben maar wel vrouw zijn (en welke van die twee dan voorrang heeft?). Over of witte mensen rijst kunnen koken. Over wie het recht heeft daar iets over te zeggen, het recht op adem, en het alleenrecht op lucht. Het is een theater- dystopie-gedachtenexperiment / satire / stamboomonderzoek/ journalistieke beschouwing / dagboek / confrontatie. In Monsteren een eerste volledige tekstlezing.

TG Tiefschnee - Vantablack
een preview van teksttoneel

Vantablack is een tragikomisch, realistisch horrorverhaal in het hoge noorden over de eerste designerbaby en zijn creator. Als hij zichzelf goed onderhoudt kan hij iedereen overleven. Eigenlijk is hij een soort god: hij is nagenoeg onsterfelijk. Hij is de eerste designerbaby van de wereld. Alles gaat perfect. Tot zijn 21e verjaardag. Voor het creëren van deze überbaby gaf de Commissie voor Wetenschap & Ethiek in het jaar 2026 toestemming, op één voorwaarde. Het kind moet door een reeks intensieve tests gaan, zodra het volwassen wordt. En als de resultaten negatief zijn, moet de creatie worden vernietigd… In Monsteren presenteert TG Tiefschnee een eerste aanzet van de voorstelling die op 11 februari in première gaat in Theater Kikker.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Locatie
Kleine Zaal

Over de makers

Marthe van Bronkhorst (1993) is schrijfster, theatermaakster en psycholoog. Ze studeerde aan de VU Amsterdam en Harvard, Boston. Ze schrijft voor o.a. Red Pers, Digressions, het Shakespearefestival en stond met dit stuk White Guilt in 2018 de longlist van de El Hizjra Literatuurprijs. Als psycholoog is Marthe van Bronkhorst afgestudeerd op slaap en dromen. Dromen en het droomachtige is ook wat haar interesseert in haar schrijven. Hoe werken onze zintuigen? Hoe bedriegen ze ons? Theater is als een droomervaring die alle zintuigen aanspreekt, die je overvalt, die schuurt en ontroert. Theater zet het vanzelfsprekende op zijn kop.  In haar stukken wil Marthe over moeilijke onderwerpen schrijven. Ze wil thema’s die ver van haar af liggen eigen maken.

TG Tiefschnee is in 2015 opgericht door Merel van Huisstede en Rinske Bouwman in Utrecht en staat voor licht absurdistisch teksttheater. De voorstellingen van TG Tiefschnee gaan over raslosers die op de rand van de samenleving staan en tragikomische plannen hebben om hun leven een andere wending te geven. Merel en Rinske maakten eerder Karaoke Real Doll, waar twee mannen en hun siliconen sekspoppen elkaar ontmoeten, en Most trees are blue, waarin twee aliens een bed & breakfast beginnen op aarde. Deze voorstellingen waren o.a. te zien in Theater Kikker, De Brakke Grond, Theater Ins Blau, Corrosia, Theater Walhalla, Theater De Kom, Stukafest en Magneet festival. Hun nieuwste productie Vantablack is te zien van 10- 13 februari in Theater Kikker.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ