Monsteren! - Theater Kikker

do 01 januari

Monsteren!

Theater Kikker

In Monsteren! proberen makers hun laatste hersenspinsels uit op het publiek. Resultaat is een avond vol verse teksten, voorproefjes en theatrale momenten. Onaf werk wordt afgewisseld met nieuw werk van de nieuwste makers. Wees er als eerste bij, geef je mening en borrel na. In deze editie:

Een mislukte poging om alles recht te zetten- Gijsje Grosfeld
een ongecensureerde solo
In een wereld die toch ook de jouwe is, of misschien zelfs de onze, neemt Gijsje Grosfeld je mee in een zoektocht naar identiteit en het verlangen naar een groots verhaal. Een mislukte poging om alles recht te zetten is een ongecensureerde solo, gevuld met perverse gedachtes van een bevoorrecht mens.
"Verdien je strafwerk als je soms teleurgesteld bent omdat je bent geboren met het voordeel van de geschiedenis aan jouw kant? Hoe legitimeer je anno 2018 naar jezelf, dat je op het toneel staat met een persoonlijke solo zonder dat je iets recht hebt te zetten?

Van en met: Gijsje Grosfeld, Jan van Helden (muziek en piano), Silke van Kamp (regie)

Een vlinder van Sneeuw- Jannemieke Caspers
tekstlezing
Ooit zei iemand: "Je hoeft je koers maar één graad te veranderen, om in een andere haven aan te komen." Dus alle havens zijn potentieel bereikbaar. Maar wat als je even niet oplet, waar kom je dan in godsnaam uit? Vanuit deze gedachte schrijft Jannemieke Caspers aan de voorstelling Een Vlinder van sneeuw. Een muzikaal sprookje voor volwassenen over de onoverzichtelijkheid van het effect dat je hebt op je eigen leven en dat van anderen (ervan uitgaande dat je effect hebt...). Een montagevoorstelling - larger than life - waarin je het effect van handelen volgt, en niet (per se) de personages. Vanavond de eerste presentatie (lezing) van de tekst tot zo ver.

Met: Audrey Bolder, Titus Boonstra, Lotte Dunselman, Roland Haufe, Marcel Roelfsema.

Slaap- Marjolein Roeleveld
Proeve van een performance
Wat er gebeurt er als je niet slaapt, altijd wakker bent. Wat doe je met deze ‘extra’ tijd? Hoe kronkelen gedachten? Wat gebeurt er met je staat-van-zijn? Ben je aanwezig of afwezig? Het schemergebied tussen wakker zijn en slapen, leven en dood is fascinerend. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Haruki Murakami maakt theatermaakster Marjolein Roeleveld een performance over een vrouw die 17 dagen niet geslapen heeft. Deze slapeloosheid voelt anders dan de slapeloosheid die de vrouw in haar studententijd wel eens meemaakte: dit keer is ze op raadselachtige wijze niet moe. En ze heeft tijd over...Ze probeert in de extra tijd die ze plotseling heeft met volle overgave in het leven te staan en tegelijkertijd te duiden en betekenis te geven aan wat er met haar gebeurt. Verbeelding en waarneming vermengen zich. Er ontstaat een dans tussen haar zintuigen en het hoofd.
terug <

voorstellingsinformatie
Locatie
Kleine Zaal

Gijsje Grosfeld studeert aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht in de richting acteren en volgt een extra makerstraject. Gijsje begon ooit bij Toneelgroep Amsterdam Junior, waarna het balletje ging rollen en ze speelde in Bernhard schavuit van Oranje, Ik ben Willem III en de populaire tv-serie Overspel. Ook maakte ze samen met Silke van Kamp onder de vlag van Boos Hert Producties twee voorstellingen voor o.a. het Fringe Festival in Amsterdam en het Brugtheater festival in Alkmaar. Regisseur Silke van Kamp was afgelopen Collectie te zien in Theater Kikker met Chimo zei Lila, dat ook een nominatie voor de prestigieuze BNG bank theaterprijs in de wacht sleepte.

Jannemieke Caspers (1982) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Writing for performance (dramaschrijven) aan de HKU. Eerder was zij met het drieluik TUIGDORP (2012-2014 tg Monter) te zien via Theater Kikker op locatie in Leidsche Rijn, over ongewenste overlastplegers in containerdorpen. Zij raakte bedreven in het schrijven van documentaire teksten, maar na zoveel jaren documentair theater, groeit haar behoefte om teksten te schrijven los van de werkelijkheid om haar autonomie te vergroten en authenticiteit te verfijnen. De toekenning van het TheaterTekstTalent Stipendium 2019 geeft haar die ruimte. Met dit stipendium krijgt zij de kans de tekst Een vlinder van sneeuw te schrijven. Hierin laat zij zich begeleiden door dramaturge Jannet van Lange en regisseur/schrijver Joeri Vos. In vorm en stijl zoekt Jannemieke graag de botsing of vervaging op tussen de realiteit en de fictieve wereld. Ze schrijft graag over de wankele mens, die bang is onevenwichtig te (b)lijken.
Website Jannemieke

Marjolein Roeleveld (1979) is theatermaker/performer en studeerde in 2012 af aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Voor haar onderzoek naar tijd en tijdsbeleving (TIJD), reisde ze ik naar Tokio en Australië en langzaam ontstond de performance SLAAP. In haar werk voelt ze de drang om in te zoomen op kleine alledaagse details, daar de tijd voor te nemen en als het ware de tijd uit te rekken. Ik wil de mens, een gedachte, het leven, in een onbewaakt moment laten zien. Wat er gebeurt maar vaak niet echt meer wordt gezien. www.marjoleinroeleveld.com.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ