Missie Márquez Marathon - Kompagnie Kistemaker

vr 24 maart 2017

Missie Márquez Marathon

Kompagnie Kistemaker

Honderd jaar eenzaamheid, geschreven door Gabriel García Márquez is een begrip in de wereld. En door een speling van het lot is theatermaker Karlijn Kistemaker onlosmakelijk verbonden met dit boek. Karlijn’s oudoom vertaalde het naar het Nederlands en Karlijn erfde de royalty’s. Nu is het Karlijn’s missie om Honderd jaar eenzaamheid om te zetten naar een twaalfdelige theaterserie. Er zijn wel een hoop obstakels: naast die vele pagina’s, de tientallen personages en de honderden terzijdes gebeuren er wonderlijke dingen.

Als kleurrijke karavaan gaan de acteurs en muzikanten van  kompagnie Kistemaker in deze marathon met ons door de eerste 162 pagina’s van het boek. In deze literaire safari volgen we de perikelen van de familie Buendía en de eerste ontwikkelingen van het dorp van Macondo. Maar hoe dieper Karlijn en de acteurs het boek in gaat hoe meer het echte leven zich op magische wijze aan hen opdringt. Ze ontpoppen zich tot ware literatuur temmers en krijgen te kampen met woeste terzijdes, onrust rondom de rechten en persoonlijke parallellen.

 
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Concept & spel
Karlijn Kistemaker
Scenografie & kostuums
Calle de Hoog
Geluid & spel
Chris Koopman
Productie
Lówie Smink
Dramaturgie
Leonie Blom
Spel
Tim Linde, Mirthe Labree, Sophie Höppener & Simon Heijmans
Met dank aan
Dennis Molendijk, Jimmy-Pierre de Graaf, Puck Overman & Marga Kroodsma Janivo, Fonds 21, Kunstraad Groningen, Fonds Podium Kunsten, Amsterdams Fonds voor de kunst.
Knelis

Want dat is nog het meest opzienbarende aan deze Missie Márquez: hoe Kistemaker haar persoonlijke leven weet te verknopen met dat van het boek. Daartoe moet ze af en toe de werkelijkheid enigszins naar haar hand zetten maar dat doet ze op magisch-realistische wijze

Theaterkrant -

Regisseur Karlijn Kistemaker studeerde in 2013 cum laude af aan de Regie opleiding van de Theaterschool in Amsterdam. Ze won de Top Naeff prijs 2013, een aanmoediging voor veelbelovend talent. Karlijn´s werk is contrasterend, grappig en persoonlijk. Met haar analytische blik, bizarre humor en inlevingsvermogen maakt ze herkenbaar theater dat de zwaarte verzacht van het leven dat nooit gaat zoals wij dat willen. Karlijn werkt vanuit klassieke toneelstukken en eigen geschreven (autobiografische) teksten die ze soms zelf speelt. Karlijn maakte in 2014 onderdeel uit van Atelier Oerol/Over het IJ waar ze de drieluik Happy Place ontwikkelde. Verder werkte ze samen met het Noord Nederlands Toneel en De Kosmonaut. Op dit moment is Karlijn wijkmaker binnen het wijkmakers traject van het Over het IJ Festival en maakt ze op regelmatige basis voorstellingen voor kinderen bij Theater Sonnevanck in Enschede en Tryater in Leeuwarden.  Vorig jaar startte ze met  Kompagnie Kistemaker en maakte een driedelige proloog op het boek. Uiteindelijk moet Missie Márquez een twaalfdelige theaterserie worden. Voor de voorstellingen die nu in Theater Kikker te zien zijn werd Kompagnie Kistemaker onlangs genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ