Metropolis 1 - Sadettin Kırmızıyüz / Trouble Man / Het Nationale Theater

do 01 januari

Metropolis 1

Sadettin Kırmızıyüz / Trouble Man / Het Nationale Theater

Metropolis is het nieuwe vierluik van theatermaker Sadettin Kırmızıyüz waarin hij het stedelijke leven onderzoekt. Metropolis 1 opent met het kernthema onderwijs, het voorportaal van de samenleving. We volgen o.a. een schooldirectrice die haar school onder het stigma zwarte school vandaan wil laten komen en een grote eindexamenfraude probeert weg te poetsen en een jonge, hoogopgeleide lerares met een niet-westerse achtergrond die wordt geconfronteerd met een allochtonen-quotum.

Metropolis is geïnspireerd door de tv-serie The Wire. Fictie en non-fictie lopen door elkaar: de verhalen zijn gebaseerd op onderzoek, interviews en documentatiemateriaal, kenmerkend voor het werk van Kırmızıyüz. Uiteindelijk vormt de gehele serie een beeld van hoe de beste bedoelingen van hogerop de grootste gevolgen kunnen hebben voor de gewone burger.

EXTRA op donderdag: nagesprek met regisseur Sadettin Kırmızıyüz en oud-minister van OCenW Jet Bussemaker.
terug <

voorstellingsinformatie
website's
concept, tekst
Sadettin Kırmızıyüz
spel
Mariana Aparicio Torres, Marieke Giebels, Sadettin Kırmızıyüz, Antoinette Jelgersma, Kaspar Schellingerhout e.a.
muziek
Kaspar Schellingerhout
Locatie
Grote Zaal

Metropolis #1 gaat over onderwijs: ‘Het is De Luizenmoeder, maar dan anders’

Sadettin Kirmiziyüz tekent voor theater met een persoonlijke inslag dat dicht op de huid zit. Hij verhaalde van zijn reis naar Turkije met zijn moeder in Avondland, hij belichtte het levensverhaal van zijn vader in De vader, de zoon en het heilige feest (reprise in 2017), en in Somedaymyprincewill.com herbeleefde hij de bruiloft van zijn zus. Voor zijn talent ontving hij in 2013 de BNG Prijs voor Nieuwe Theatermakers. Daarna maakte hij het drieluik Hollandse Luchten. In 2014 deel 1: Jeremia, samen met Marjolijn van Heemstra over vrijheid van meningsuiting. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2014. In 2015 volgde Hollandse Luchten II: Pandgenoten die hij samen maakte met actrice Saar Vandenberghe, over de spanningen, idealen en ontwikkelingen in het Nederlandse woonbeleid. Het derde deel: De Radicalisering van Sadettin K. werd geselecteerd voor Kikkers reprisefestival Kikker Kiest. De komende vier jaar slaat Sadettin Kırmızıyüz de handen ineen met Het Nationale Theater om het vierluik Metropolis op de planken te brengen.

foto: Bart Grietens
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ