Kikker Kiest: Merkel - Nineties Productions / Orkater / Coproducers

Kikker Kiest: Merkel

Nineties Productions / Orkater / Coproducers

Bij gelijktijdige aankoop van tickets in de voorverkoop voor Kikker Kiest, betaal je voor de tweede en elke volgende voorstelling slechts €10 euro.

Ze staat op het punt het politieke toneel te verlaten: Angela Merkel, de vrouw die als volstrekte underdog in 2005 ‘Bundeskanzlerin’ werd, om uit te groeien tot onbetwist leidsvrouw van Europa. Een vrouw ook van raadselen, onbewogen, altijd bedachtzaam, wars van sterrenstatus of grote woorden. Het is de fascinatie en bewondering voor deze vrouw die het materiaal vormt voor de voorstelling Merkel van Nineties Productions.

Lastig is wel dat je van een heldin die weigert zich te gedragen als heldin moeilijk een heroïsch portret kan maken. Toch wagen de makers zich manmoedig aan deze opgave. Na een live opgenomen videodocumentaire waarin ze lucht geven aan hun fascinatie (en meteen ook aan de eigen ijdelheid), barsten ze los in een stevig getoonzette elektro-opera, compleet met aria’s en samenzang, met over-the-top-kostumering en – theatraal hoogtepunt – met een angstdroom waarin Merkel belaagd wordt door Poetin en voorganger Helmut Kohl. Al het theatraal geweld blijkt vergeefs: Merkel weigert als onwillig personage het voetstuk te betreden dat voor haar is opgericht.

Uiteindelijk is het precies dát wat de kern blijkt: Merkel (de figuur én de voorstelling) als pleitbezorger van het grijze midden, van nuance en terughoudendheid, als tegengif voor het spektakel dat maar al te vaak de politiek regeert.

In het kader van achteraf is het makkelijk praten, organiseren we een nagesprek bij de voorstelling.

Kom je ook? Meld je dan aan via het facebookevenement.
terug <

voorstellingsinformatie
website
van en met
Floor Houwink ten Cate, Anne Maike Mertens, Yannick Noomen, Benjamin Moen, Annelinde Bruijs, Niel Broos, Sannah Aukes
compositie
Niels Broos, Annelinde Bruijs
scenografie
Julian Maiwald
kostuumontwerp
Rebekka Wormann
Locatie
Grote Zaal
merkel
Julian Maiwald

En dan realiseer je je als toeschouwer eens te meer hoe schaars humanisme, empathie en nuance in het huidige turbulente politieke landschap zijn geworden, en hoezeer leiders als Merkel worden gemist.

de Volkskrant -

Nineties Prodctions mengt doeltreffend ernst en persiflage.

NRC Handelsblad -

Maar in Merkel zet Nineties Productions het antispektakel op een sokkel, met als resultaat een satirisch-geëngageerde voorstelling, die eindigt in een oprecht pleidooi voor radicale nuance.

Het Parool

een bijzonder boeiend vat van tegenstrijdigheden: tussen onnadrukkelijkheid en spektakel, tussen idealisme en pragmatisme en tussen hyperintelligente dramaturgie en politieke naïviteit

Theaterkrant

Nineties Productions is een collectief van theatermakers met stevige wortels in de muziek dat sinds vijf jaar snel furore maakt. Naar believen werken ze graag samen met verwante makers van hun generatie (in Merkel onder meer met Banjamin Moen van BOG en Annelinde Bruijs van Club Gewalt). Eerdere voorstellingen speelden veelal op locatie, buiten de theaterzalen dus. Ze werden alle via Theater Kikker geprogrammeerd, zoals Untitled, 2017 (eveneens opgenomen in Kikker Kiest) en Noir, die beide op locatie te zien waren in Kytopia. Merkel was hun eerste reguliere theatertournee, onder meer ondersteund door de Coproducers, een netwerk van acht vlakke vloer theaters in het land.

Julian Maiwald
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ