Liedje voor Gigi - Benjamin Verdonck / Toneelhuis

do 01 januari

Liedje voor Gigi

Benjamin Verdonck / Toneelhuis

Benjamin Verdonck is een verhalenverteller pur sang, maar dan wel een die daarbij nauwelijks woorden nodig heeft. Een verteller met beelden, liefdevol en ambachtelijk samengesteld, in hun naïeve eenvoud onderworpen aan een logica die uit een vreemd universum lijkt te stammen. Verdonck ontwikkelde een geheel eigen genre: het tafeltoneel, een kijkdoos waar steeds andere luiken zicht bieden op landschappen, kamertjes, soms alleen maar vormen. Ook in Liedje voor Gigi is Verdonck de machinist is die de beeldenstroom in gang zet om er vervolgens in te verdwalen, deze keer begeleid door twee muzikanten, Bram Devens en Tomas Desmet. Een donkere nacht, een huis dat brandt, de planeten, deuren die opengaan en weer dicht. En aan het eind de klanken van een melancholieke Franse chanson.
terug <

voorstellingsinformatie
website
van en met
Benjamin Verdonck
met
Bram Devens, Tomas Desmet
productie
Toneelhuis
Locatie
Kleine Zaal

Liedje voor Gigi is een voorstelling om in te verdwalen, om je een uur lang over te geven aan de kleine handreikingen van tekst en toneelbeeld en vervolgens als een kind mee te tuimelen in die meervoudige perspectieven. En dan laten we de volwassen werkelijkheid wel even voor wat ie is, die wacht immers wel.

Het Parool

Benjamin Verdonck (1972) is acteur, schrijver, beeldend kunstenaar en theatermaker. Hij bespeelt zowel de reguliere theaterzaal als de publieke ruimte. Zo bivakkeerde hij in Hirondelle/Dooi Vogeltje/The Great Swallow in een vogelnest op 32 meter hoogte tegen een kantoorgebouw. In 2009 lanceerde hij KALENDER, waarmee hij een jaar lang met dagelijkse acties intervenieerde in de openbare ruimte in Antwerpen. In Theater Kikker was Verdonck vaak te zien: onder meer met tafeltoneel in notallwhowanderarelost en, samen met acteur Willy Thomas, afgelopen voorjaar in Tweetakt met Wat ik graag zou zijn als ik niet was wat ik ben. Verdonck maakt deel uit van de vaste makerskern van het Toneelhuis in Antwerpen.

Tussendoor bedient Verdonck panelen en schuifjes van een minitheatertje, waarin steeds nieuwe perspectieven en doorkijkjes ontstaan. Niets is wat het lijkt in deze kijk- annex toverdoos: een oneindige balzaal verdwijnt in een zwart gat, een rood vlak krijgt de illusie van de oerknal. Het is een kabbelend komen en gaan van kleuren, vormen en licht, waarin je wordt opgezogen als in een schilderij van Mark Rothko. Je geeft je over aan Verdoncks onthaastende magie.

Trouw -
foto's: Kurt van der Elst

De onopgeloste spanning tussen de betovering van het miniatuurtheater en de verhalen over de trage ramp die het is om op te groeien in een verwarrende wereld maakt Liedje voor Gigi diep ontroerend.

De Morgen -
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ