Het leven is droom - Olivier Diepenhorst / Toneelschuur Producties

ma 24 t/m di 25 april 2017

Het leven is droom

Olivier Diepenhorst / Toneelschuur Producties

Ongunstige voortekenen tijdens de geboorte van de koningszoon Sigismund doen de vader besluiten hem in het diepste geheim op te sluiten in een speciaal voor hem gebouwde gevangenis. Hier groeit Sigismund op als een geketend beest, onwetend van zijn afkomst. Doordat het land geen directe troonopvolger heeft, wil de koning, voordat hij het land overdraagt aan een ver familielid, nog één ultieme test om te zien of Sigismund zijn beestachtige inborst en de kwade voorspellingen de baas kan zijn. Sigismund mag voor één dag de troon bestijgen, met alle gevolgen van dien.

Het leven is droom van Pedro Calderón de la Barca, hoogtepunt van het Spaanse baroktoneel, mag dan bijna vierhonderd jaar geleden geschreven zijn, voor regisseur Olivier Diepenhorst zijn er parallellen met ons hier en nu. Indertijd stond het eens zo machtige Spaanse rijk op omvallen, zo goed als wij nu geconfronteerd worden met de grenzen van onze economische voorspoed en onze politieke superioriteit. Uitgedaagd door de vele lagen en thema’s die het stuk rijk is en het uitgesproken, poëtische taalgebruik van Calderón maakt Diepenhorst met een zevenkoppige acteursgroep een zeer beeldende en muzikale voorstelling, die licht van toon blijft.

EXTRA op dinsdag: na afloop van de voorstelling een samenspraak tussen dichter Ingmar Heytze en regisseur Olivier Diepenhorst over het vangen in taal van de menselijke toestand en de meerwaarde van poëzie in toneel.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Tekst
Pedro Calderón de la Barca
Vertaling
Eric Coenen
Regie
Olivier Diepenhorst
Met: Krisjan Schellingerhout, Julia Akkermans, Joep van der Geest, Titus Muizelaar, Matthijs IJgosse, Tessa de Lange en Bart Bijnens
Sanne Peper

‘Klaterende verzenwatervallen in plezierig gestoord barokfeest’

‘Het leven is droom wordt met bravoure gebracht’

NRC -

‘Prachtige vorm versterkt poëtische inhoud in barok drama’

Toneelfeestje voor de waan van de dag

Trouw -
Sanne Peper

Olivier Diepenhorst (1984) kreeg het theatervirus mee op het Christelijk Gymnasium in Utrecht en volgde, na een kleine omweg de Regieopleiding in Amsterdam, waar hij in 2013 afstudeerde met een prachtig gestileerde Berenice van Racine, een voorstelling die we ook in Kikker lieten zien. Vanaf dat moment maakt Diepenhorst repertoirevoorstellingen bij de Toneelschuur. Twee ervan waren ook in Kikker te zien: Stilte van Lars Norén (2014) en Smekelingen van Euripides (2015) dat door de pers unaniem lovend werd ontvangen.

‘Ik voel mij altijd aangetrokken tot personages van wie lusten en verlangens ernstig in conflict komen met de sociale context waarin ze moeten opereren. Sigismund heeft zijn leven lang gevangen gezeten, onwetend wie hij is en hoe de wereld in elkaar steekt, hij heeft nooit de kans gekregen een moreel bewustzijn te ontwikkelen. Wanneer hij ineens de mogelijkheid krijgt om te doen wat hij wil, is dat voor hemzelf als voor de maatschappij een keiharde reality check.’
Olivier Diepenhorst over Het leven is droom

 

 

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ