Lawrence of Arabia - Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz

In Lawrence of Arabia komen theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence. Een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten. Een verhaal over mannenvriendschap (er komt in de film niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.

Maar het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste. Het is een verhaal van olie en hebzucht die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had. Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden. Tijd dus voor een nieuwe versie van het oude heldenepos. Van Heemstra en Kırmızıyüz gaan samen met drie jonge acteurs op zoek naar de scènes die aan de film toegevoegd zouden moeten worden om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen die een rol speelden in dit verhaal aan het woord komen.
terug <

voorstellingsinformatie
Productie
stg. Marjolijn van Heemstra en Trouble Man/Sadettin Kirmiziyüz
Concept
Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz
Tekst en dramaturgie
Marjolijn van Heemstra
Eindregie Eva Line de Boer
Spel
Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon
Locatie
Grote Zaal
lawrence_of_arabia
Sanne Peper
Interview met acteurs Giovanni Brand, Pip Lucas en Alidtcha Binazon
Avatar
vx

Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met hier en daar oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf.

De jonge acteurs laten zich niet zomaar voegen in Kirmiziyüz’ politieke betoog. Ze onttrekken zich aan de rollen die hij hun oplegt en brengen hun eigen perspectieven naar voren.

Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven.

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit in onze samenleving. In seizoen 2019-2020 is Sadettin ook te zien met DOPE, de derde voorstelling in zijn reeks over de grote stad.

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen Als ik de liefde niet heb en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is. Afgelopen seizoen was ze te zien met Stadsastronaut.

Sanne Peper
 • Theater Rast
  >

  Oogentroost - Kikker Stelt Voor: Ayşegül Karaca/Rast

  theater

  Oogentroost - Kikker Stelt Voor: Ayşegül Karaca/Rast

  theater

 • safe_space
  >

  Safe Space - Abke Haring /Toneelschuur Producties ism De Coproducers

  theater

  Safe Space - Abke Haring /Toneelschuur Producties ism De Coproducers

  theater

 • mot
  >

  MOT - De Dansers ism De Theatertroep

  dans  theater

  MOT - De Dansers ism De Theatertroep

  dans  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ