Lawrence of Arabia - Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz

  di 29 t/m wo 30 oktober

  Lawrence of Arabia

  Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz

  In Lawrence of Arabia komen theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence. Een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten. Een verhaal over mannenvriendschap (er komt in de film niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.

  Maar het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste. Het is een verhaal van olie en hebzucht die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had. Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden. Tijd dus voor een nieuwe versie van het oude heldenepos. Van Heemstra en Kırmızıyüz gaan samen met drie jonge acteurs op zoek naar de scènes die aan de film toegevoegd zouden moeten worden om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen die een rol speelden in dit verhaal aan het woord komen.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Productie
  stg. Marjolijn van Heemstra en Trouble Man/Sadettin Kirmiziyüz
  Concept
  Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz
  Tekst en dramaturgie
  Marjolijn van Heemstra
  Eindregie Eva Line de Boer
  Spel
  Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon
  Locatie
  Grote Zaal
  lawrence_of_arabia

  Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit in onze samenleving. In seizoen 2019-2020 is Sadettin ook te zien met DOPE, de derde voorstelling in zijn reeks over de grote stad.

  Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de succesvolle voorstellingen Als ik de liefde niet heb en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is. Afgelopen seizoen was ze te zien met Stadsastronaut.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ