Kikker Gemist: Language - Vanja Rukavina (coproductie Het Nationale Theater)

di 08 t/m do 10 september

Kikker Gemist: Language

Vanja Rukavina (coproductie Het Nationale Theater)

Welkom bij een college over taal. 
Welcome to a lecture about language. 
Dobro došli na predavanje o jeziku. 
Добро дошли на предавање о језику.
言語に関する講義へようこそ。
언어 강의에 오신 것을 환영합니다.

Als je elkaars taal niet spreekt is het makkelijk: je verstaat elkaar niet. Punt. Maar als je wel enige kennis hebt van een andere taal dan wordt het pas echt moeilijk. In Language staat taal centraal. Hoe kunnen woorden, of zelfs grammatica, de denkpatronen en onze visie op de wereld bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En kunnen we taal loskoppelen van gevoel en ervaring? Vanja Rukavina neemt je mee op zijn wonderlijke reis door de taal. Zijn levenspad, liefde voor taal en voor zijn Koreaanse vriendin vormen de ingrediënten voor Language.

LET OP: in deze voorstelling wordt gebruikgemaakt van boventiteling en een stroboscoop
terug <

uitverkocht >
data & tijden
voorstellingsinformatie
concept, tekst & spel
Vanja Rukavina
dramaturgie
Thomas Lamers
licht & decor
Marijn de Jong
video
Peter van Til
geluid
Jimi Zoet
coaching
Quirine Racké & Helena Muskens
danscoach
Sarada Sarita
Locatie
Grote Zaal
Sanne Peper

Een intrigerende verfrissende lecture-performance waarin de verbintenis tussen taal, cultuur en identiteit op slimme wijze wordt blootgelegd. In het Japans, Koreaans, Bosnisch, Nederlands en Engels en in een dans, spreekt acteur/theatermaker Vanja Rukavina ons toe als publiek. Hierdoor ontstaan geestige spraakverwarringen, maar worden ook de hiaten van de taal als systeem voelbaar. Moeiteloos schakelend van de ene naar de andere taal opent hij een geheel nieuw venster op communiceren. Taalklanken, nuances, grammaticale structuren, elke taal heeft zijn eigen oorsprong en regels. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Vanja Rukavina zien, hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt. Hij legt bloot dat je eigenlijk eerst elkaars cultuur en referentiekader moeten kennen voordat je elkaars woorden kan interpreteren.

Juryrapport BNG Banktheaterprijs

Language begint als een soort TED-Talk, een geanimeerd college over taal…In de tweede helft van zijn voorstelling gaat het over de keerzijde hiervan. De TED-talk ontspoort. De taal slaat op hol. Met woordwatervallen, eindeloze herhalingen, muziek, beeld en dans toont Rukavina de angst die hij soms ervaart.

Kikker Stelt Voor:
Deze voorstelling is onderdeel van Kikker Stelt Voor. In deze serie presenteert Theater Kikker één keer per maand een nieuwe theatermaker aan het publiek. Een maker die in onze ogen de moeite waard is en waarvan wij verwachten nog veel te horen in de toekomst. Om de maker beter te leren kennen organiseren we leuke extra’s zoals een interview of een nagesprek. I.v.m. de RIVM richtlijnen zoeken we per voorstelling naar leuke passende vormen. Meer nieuwe makers leren kennen? Kijk hier voor het Kikker stelt voor programma.

Vanja Rukavina (1989) ontvluchtte in 1992 met zijn ouders de burgeroorlog in Sarajevo en kwam in Nederland terecht. Hij rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af. Hij speelde in de schrijnende theaterhit Nobody Home (2014) van klasgenoot en oud landgenoot Daria Bukvic, waarvoor hij, net als in Language, ook zijn eigen leven als inspiratiebron gebruikte. Daarna  speelde hij bij verschillende gezelschappen en makers; onder meer in de marathonvoorstelling The Nation van Het Nationale Theater waarvoor hij een Arlecchino won voor beste bijdragende mannenrol. Vanja is ook regelmatig te zien bij Internationaal Theater Amsterdam. Hij speelde ook in verschillende films en series, waaronder Flikken Maastricht, Overspel en Ik weet wie je bent.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ