Language - KIKKER STELT VOOR: Vanja Rukavina/coproductie Het Nationale Theater

  di 12 mei

  Language

  KIKKER STELT VOOR: Vanja Rukavina/coproductie Het Nationale Theater

  Welkom bij een college over taal. 
  Welcome to a lecture about language. 
  Dobro došli na predavanje o jeziku. 
  Добро дошли на предавање о језику.
  言語に関する講義へようこそ。
  언어 강의에 오신 것을 환영합니다.

  Als je elkaars taal niet spreekt is het makkelijk: je verstaat elkaar niet. Punt. Maar als je wel enige kennis hebt van een andere taal dan wordt het pas echt moeilijk. In Language staat taal centraal. Hoe kunnen woorden, of zelfs grammatica, de denkpatronen en onze visie op de wereld bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En kunnen we taal loskoppelen van gevoel en ervaring? Vanja Rukavina neemt je mee op zijn wonderlijke reis door de taal. Zijn levenspad, liefde voor taal en voor zijn Koreaanse vriendin vormen de ingrediënten voor Language.

  LET OP: in deze voorstelling wordt gebruikgemaakt van boventiteling en een stroboscoop

  Kikker stelt voor:
  Deze voorstelling is onderdeel van Kikker stelt voor. Onder deze naam presenteert Theater Kikker één keer per maand een nieuwe theatermaker aan het publiek. De voorstellingen in Kikker stelt voor worden omlijst met een nagesprek om de theatermaker beter te leren kennen. Meer werk zien uit de serie Kikker stelt voor? Kijk hier.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  concept, tekst & spel
  Vanja Rukavina
  dramaturgie
  Thomas Lamers
  licht & decor
  Marijn de Jong
  video
  Peter van Til
  geluid
  Jimi Zoet
  coaching
  Quirine Racké & Helena Muskens
  danscoach
  Sarada Sarita
  Locatie
  Grote Zaal
  Sanne Peper

  Een intrigerende verfrissende lecture-performance waarin de verbintenis tussen taal, cultuur en identiteit op slimme wijze wordt blootgelegd. In het Japans, Koreaans, Bosnisch, Nederlands en Engels en in een dans, spreekt acteur/theatermaker Vanja Rukavina ons toe als publiek. Hierdoor ontstaan geestige spraakverwarringen, maar worden ook de hiaten van de taal als systeem voelbaar. Moeiteloos schakelend van de ene naar de andere taal opent hij een geheel nieuw venster op communiceren. Taalklanken, nuances, grammaticale structuren, elke taal heeft zijn eigen oorsprong en regels. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Vanja Rukavina zien, hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt. Hij legt bloot dat je eigenlijk eerst elkaars cultuur en referentiekader moeten kennen voordat je elkaars woorden kan interpreteren.

  Juryrapport BNG Banktheaterprijs

  Language begint als een soort TED-Talk, een geanimeerd college over taal…In de tweede helft van zijn voorstelling gaat het over de keerzijde hiervan. De TED-talk ontspoort. De taal slaat op hol. Met woordwatervallen, eindeloze herhalingen, muziek, beeld en dans toont Rukavina de angst die hij soms ervaart.

  Vanja Rukavina (1989) ontvluchtte in 1992 met zijn ouders de burgeroorlog in Sarajevo en kwam in Nederland terecht. Hij rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af. Hij speelde in de schrijnende theaterhit Nobody Home (2014) van klasgenoot en oud landgenoot Daria Bukvic, waarvoor hij, net als in Language, ook zijn eigen leven als inspiratiebron gebruikte. Daarna  speelde hij bij verschillende gezelschappen en makers; onder meer in de marathonvoorstelling The Nation van Het Nationale Theater waarvoor hij een Arlecchino won voor beste bijdragende mannenrol. Vanja is ook regelmatig te zien bij Internationaal Theater Amsterdam. Hij speelde ook in verschillende films en series, waaronder Flikken Maastricht, Overspel en Ik weet wie je bent.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ