La Pretenza - Jan Hulst & Kasper Tarenskeen / Frascati Producties / Toneelgroep Oostpool

do 01 januari

La Pretenza

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen / Frascati Producties / Toneelgroep Oostpool

Vanwege persoonlijke omstandigheden is deze voorstelling helaas teruggetrokken.

Theatermakers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen gaan rigoureus en met grove humor de klassieker Il Gattopardo te lijf. Veel zal er niet overblijven van de roman van Giuseppe di Tomasi di Lampedusa uit 1958. Ze grijpen het verhaal van de teloorgang van het Prinsdom Sicilië ten tijde van het Risorgimento (de periode van eenwording van Italië tussen 1820 -1870) aan om het over nu te hebben. Want het zijn woelige tijden.

Het Prinsdom Sicilië loopt op zijn laatste benen. De prins van Salina, Don Fabrizio, is een oude man die zich omringt met tieners. Het houdt hem lekker jong. Toch ziet hij met lede ogen aan hoe de jonge generatie lichtzinnig verkwanselt wat hij heeft opgebouwd. Hoe zijn aangenomen zoon Tancredi zich zonder gêne aansluit bij de nieuwe beweging. Hoe zakenmannetjes meer macht verwerven dan de oude adel, een burgermeisje zich naar binnen weet te zwijnen en hoe het plotseling een goed idee lijkt om referenda te houden.

Ook nu kijkt de heersende klasse, de kunstzinnige links-intellectueel, slechts toe hoe de wereld naar de klote gaat. Ook nu zal de roep om referenda ons fataal worden, ook al is de beweging omgekeerd en zal Europa genadeloos vies uiteen vallen. Kan Don Fabrizio vertrouwen op de innerlijke kracht en sluwheid van het eeuwenoude familiewapen il Gattopardo, of moet hij beter luisteren naar zijn zieke hond?
terug <

voorstellingsinformatie
website
tekst en regie
Jan Hulst en Kasper Tarenskeen
spel
o.m. Kees Hulst en Jim Deddes
coproductie
Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool
Locatie
Grote Zaal

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (1987 & 1988) maakten sinds het afstuderen van Jan Hulst (AHK, Regie 2014) een vliegende start. Inmiddels schrijven Hulst en Tarenskeen al hun theaterteksten zelf. Bij Frascati Producties maakten zij The Woods (2015), De Rekening, Scheeps-Horeca (genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theaterprijs en geselecteerd voor Circuit X) en de hitvoorstelling Buut! De naderende dood. Scheeps Horeca was te zien tijdens de Wintercollectie in Theater Kikker. Ook maakten ze (in coproductie met Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties) speciaal voor Oerol de locatievoorstelling De Ilias. Dit seizoen gaan we in Theater Kikker veel van Hulst en Tarenskeen horen en zien. Zo werken ze samen met De Hollanders voor de voorstelling The Golden Age Is Over (oktober 2017) en maken ze met Toneelgroep Oostpool een eigentijdse Romeo en Julia (januari 2018).

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ