Kwartet - Dood Paard

  di 26 t/m do 28 november

  Kwartet

  Dood Paard

  Afgelopen seizoen maakte Dood Paard het legendarische Kwartet (1980) van Heiner Müller, gespeeld door Manja Topper, Kuno Bakker en Michiel Weidner (cello). Nu is de voorstelling terug.

  Müller liet zich voor Kwartet inspireren door de brievenroman Les liasons dangereuses van Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos uit 1782. Les liasons dangereuses is een verzameling brieven tussen twee (ex)geliefden en hun (potentiele) minnaars en minnaressen. De hoofdfiguren, vicomte de Valmont en de marquise Merteuil, zijn als twee roofdieren op jacht naar een prooi, niet alleen voor zichzelf maar ook voor elkaar. In een duivels spel poken ze het vuur van de lust bij elkaar op.
  In Kwartet brengt Müller de roman terug naar twee personages, Valmont en Merteuil. Het is een virtuoze dialoog, geestig en vilein, waarin het koppel in een nietsontziend verleidingsspel elkaar en elkaars minnaars speelt. Ze gaan daarin zover dat ze flirten met de dood. Müller situeert het stuk in een salon voor de Franse revolutie of in een bunker na de Derde Wereldoorlog.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  van en met
  Kuno Bakker, Manja Topper, Michiel Weidner (cello)
  tekst
  Heiner Müller
  vertaling
  Dood Paard met dank aan Sam Bogaerts
  Locatie
  Kleine Zaal
  kwartet
  Sanne Peper

  In de 22 jaar dat het Amsterdamse toneelgezelschap Dood Paard bestaat heeft de groep een geheel eigen stijl van theater maken ontwikkeld, die kan worden herleid tot een aantal uiterlijke elementen: de logoachtige affiches van Kuno Bakker, de bij elkaar geraapte toneelbeelden, de open houding van de spelers naar het aanwezige publiek. Grondgedachte is dat de acteurs als individuele persoonlijkheden voelbaar en zichtbaar blijven. De werkwijze is steeds collectief: zonder regisseur of vormgever zijn het de acteurs zelf die de voorstelling bepalen. Al sinds hun oprichten speelt Dood Paard hun voorstellingen in Theater Kikker, met als een van de hoogtepunten Volpone (2016) deel uitmaakte van de selectie voor Kikker Kiest. Dit seizoen zijn ze in december ook te zien met een zaalversie van hun locatiehit The Tragedy of Slaughtervaart.

  Sanne Peper
  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ