Kwartet - Dood Paard

di 26 november 2019

Kwartet

Dood Paard

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Dood Paard? Bekijk hier alle voorstellingen van Dood Paard
Afgelopen seizoen maakte Dood Paard het legendarische Kwartet (1980) van Heiner Müller, gespeeld door Manja Topper, Kuno Bakker en Michiel Weidner (cello). Nu is de voorstelling terug.

Müller liet zich voor Kwartet inspireren door de brievenroman Les liasons dangereuses van Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos uit 1782. Les liasons dangereuses is een verzameling brieven tussen twee (ex)geliefden en hun (potentiele) minnaars en minnaressen. De hoofdfiguren, vicomte de Valmont en de marquise Merteuil, zijn als twee roofdieren op jacht naar een prooi, niet alleen voor zichzelf maar ook voor elkaar. In een duivels spel poken ze het vuur van de lust bij elkaar op.
In Kwartet brengt Müller de roman terug naar twee personages, Valmont en Merteuil. Het is een virtuoze dialoog, geestig en vilein, waarin het koppel in een nietsontziend verleidingsspel elkaar en elkaars minnaars speelt. Ze gaan daarin zover dat ze flirten met de dood. Müller situeert het stuk in een salon voor de Franse revolutie of in een bunker na de Derde Wereldoorlog.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
van en met
Kuno Bakker, Manja Topper, Michiel Weidner (cello)
tekst
Heiner Müller
vertaling
Dood Paard met dank aan Sam Bogaerts
Locatie
Kleine Zaal
kwartet
Sanne Peper

In de 22 jaar dat het Amsterdamse toneelgezelschap Dood Paard bestaat heeft de groep een geheel eigen stijl van theater maken ontwikkeld, die kan worden herleid tot een aantal uiterlijke elementen: de logoachtige affiches van Kuno Bakker, de bij elkaar geraapte toneelbeelden, de open houding van de spelers naar het aanwezige publiek. Grondgedachte is dat de acteurs als individuele persoonlijkheden voelbaar en zichtbaar blijven. De werkwijze is steeds collectief: zonder regisseur of vormgever zijn het de acteurs zelf die de voorstelling bepalen. Al sinds hun oprichten speelt Dood Paard hun voorstellingen in Theater Kikker, met als een van de hoogtepunten Volpone (2016) deel uitmaakte van de selectie voor Kikker Kiest. Dit seizoen zijn ze in december ook te zien met een zaalversie van hun locatiehit The Tragedy of Slaughtervaart.

Sanne Peper
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ