KISSINGER - Bo Tarenskeen & Joost de Vries

do 01 januari

KISSINGER

Bo Tarenskeen & Joost de Vries

De onderhandelaar. De verbindingskunstenaar. De ultieme realist. Zonder de geniale diplomaat Henry Kissinger (1923) had de tegenwoordige tijd er heel anders uit gezien. Hij hielp mee China te openen voor de wereld en kreeg de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn rol in de Vietnamoorlog. Om zijn haast bovennatuurlijke pragmatisme wordt hij nog altijd bewonderd, om zijn amorele realisme wordt hij nog altijd gehaat. Maar hoe kan rationaliteit standhouden in een wereld die steeds emotioneler wordt? Welk nut heeft de kalme intellectueel, als de boze burger overheerst? Welk nut heeft het realisme überhaupt nog, vandaag de dag?

Met KISSINGER proberen een toneelschrijver en een romanschrijver gezamenlijk vorm te geven aan de betekenis van één van de meest omstreden en bepalende figuren van onze tijd.
terug <

voorstellingsinformatie
Tekst
Bo Tarenskeen en Joost de Vries
Regie en spel
Bo Tarenskeen
Dramaturgie
Jellichje Reijnders
Coaching
Naomi Velissariou

Deze monoloog, van romancier Joost de Vries en theatermaker Bo Tarenskeen, en gespeeld door Tarenskeen, is een vernuftig opgebouwde zelfbeschuldiging van Henry Kissinger, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS in de jaren 70.

NRC -

In de fijnzinnige tekst is alles met elkaar verbonden. Schijnbare terzijdes zijn metaforen voor iets anders. De legitimiteit van theater in een wereld waarin ‘doen alsof’ de norm is geworden, bijvoorbeeld. Of waarom onze westerse hang naar steeds iets nieuws een vergissing is.

Het Parool -

Bo Tarenskeen (1981) is nieuw in Theater Kikker, maar maakte vroeger deel uit van het collectief Tijdelijke Samenscholing. Hij is toneelschrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam. Hij studeerde filosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam en Berlijn en volgde de regieopleiding aan het RITS in Brussel. In 2014 won hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn toneelstuk over Nederlands-Indië. Zijn opera over Adolf Eichmann werd door elke operarecensent in het land neergesabeld. Met zijn vorige solo, Ons vertrouwen is nergens op gebaseerd, werd hij genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakerprijs. Zijn werk is altijd zeer talig en politiek geladen en zorgt voor eyeopeners.

Joost de Vries (1983) is romanschrijver, essayist en kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht. Zijn debuutroman Clausewitz werd zowel bejubeld als afgekraakt. In 2013 publiceerde hij De Republiek, waarmee hij o.a. de Gouden Boekenuil won, en genomineerd werd voor onder meer de BNG Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

 • kompagnie kistemaker
  >

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ