Kikker Stelt Voor: Nina Bobo - Koen Verheijden

  za 27 t/m zo 28 november

  Kikker Stelt Voor: Nina Bobo

  Koen Verheijden

  Theatermaker Koen Verheijden stellen we aan je voor met twee voorstellingen. Je ziet eerst de volledige voorstelling Nina Bobo, na een korte pauze presenteert Koen Telg. Telg is een 15 minuten durende voorstudie. Centraal in beide voorstellingen staat het koloniale verleden en het effect hiervan op de huidige generatie.

  Nina Bobo
  Op de normaalste dag aller tijden besluit de Indische Saartje om haar tong in te slikken. Wat achterblijft zijn honderd vragen en een zoekend kleinkind. We volgen dit kleinkind door de vele pogingen om er achter te komen waarom diens oma op een dag besloot te zwijgen. Maar uiteindelijk is er geen andere optie meer dan de gruwelijke feiten te verwisselen voor een romantische fantasie. Willen we niet allemaal dat onze oma een heldin was?

  Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. Op melancholische wijze stelt hij zichzelf en zijn publiek de vraag hoe je te verhouden tot deze zwarte geschiedenis.

  TELG
  Twee nazaten van het koloniale verleden groeien op met gebogen ruggen en koffers vol vraagtekens. Waarom kunnen zij niet gewoon vragen waarom de lucht blauw is en de zee groen? In Telg onderzoeken twee twintigers hoe het koloniale verleden in hen doorleeft.
  terug <

  tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Credits
  Nina Bobo
  Regisseur en schrijver
  Koen Verheijden
  Artistieke coaching
  Eric de Vroedt, Ioana Tudor en Bo Tarenskeen
  Acteurs
  Scott Beekhuizen, Billy de Walle en Susannah Elmecky
  Scenografie en kostuums
  Sofie Moritz
  Dramaturgie
  Eefje van den Broek
  Productie
  Theater en Productiehuis de Generator
  Credits
  TELG
  Spel & tekst
  Sharlee Daantje
  Regie & tekst
  Koen Verheijden
  Productie
  Stichting Likeminds
  Locatie
  Kleine Zaal
  nina_bobo
  Maarten Laupman

  Prachtig is hoe Beekhuizen aangeeft dat voor de soldaten die vochten in Indië dit land was als het paradijs en dat de belofte van regeringswege was dat heel het land aan hun voeten zou liggen. Wat een pijnlijke leugen. Het is fraai gedaan dat de acteurs soms midden in het spel even stilhouden en op Brechtiaanse wijze terzijde stappen, de historische context belichten en weer verdergaan. Zo komen langzaam lang verborgen verhalen aan het licht, alles tegen de koloniale achtergrond.

  Kikker Stelt Voor:
  Deze voorstelling is onderdeel van Kikker Stelt Voor. In deze serie presenteert Theater Kikker nieuwe theatermakers aan het publiek. Makers die in onze ogen de moeite waard zijn en waarvan wij verwachten nog veel te horen in de toekomst. Om de maker beter te leren kennen organiseren we leuke extra’s zoals een interview of een nagesprek. Meer nieuwe makers leren kennen? Kijk hier voor het Kikker Stelt Voor programma.

  Nina Bobo is geregisseerd door Koen Verheijden. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaan over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

  • Karlijn_Kistemaker
   >

   Kikker Kiest: Missie Márquez Op weg naar het einde (deel 10,11,12 – film) - Kompagnie Kistemaker

   film  theater

   Kikker Kiest: Missie Márquez Op weg naar het einde (deel 10,11,12 – film) - Kompagnie Kistemaker

   film  theater

  • monsteren-theater-kikker
   >

   Monsteren – november - Monsteren

   theater

   Monsteren – november - Monsteren

   theater

  • >

   Baby Crazy - Hulst & Tarenskeen / Toneelgroep Oostpool

   theater

   Baby Crazy - Hulst & Tarenskeen / Toneelgroep Oostpool

   theater

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ