Breathing Piece - Kikker Stelt Voor: Maarten Heijnens & Anthony van Gog

  ma 12 oktober

  Breathing Piece

  Kikker Stelt Voor: Maarten Heijnens & Anthony van Gog

  Twee performers, één dirigent en geen instrumenten. Met enkel hun adem creëert kunstenaarsduo Anthony van Gog en Maarten Heijnens een performatieve klankcompositie die de emotionele connectie tussen performer en toeschouwer onderzoekt. Breathing Piece is een muzikale uitvoering zonder enig instrument, waarbij een andere emotionele overdrachtsvorm wordt voorgesteld. Door het gebruik van inademing, uitademing, trekjes en sissen ontstaat een intens gelaagde muzikale compositie.

  We zijn ons ervan bewust dat ademen een nieuwe betekenis heeft gekregen door COVID-19 en de moord op George Floyd. Hoewel deze performance de ademhaling als instrument gebruikt en al in 2018 gecreëerd is, begrijpen we dat de recente gebeurtenissen wellicht nieuwe associaties en emoties kunnen oproepen.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Concept, Compositie en Uitvoering
  Anthony van Gog & Maarten Heijnens
  Dirigent
  Iago Hermo
  Locatie
  Grote Zaal
  maarten_heijnens_anthony_van_gog

  Het samenspel tussen de performers en de dirigent is hierbij van groot belang. Aan het begin van het stuk wordt de code gezet dat Tembuyser steeds met specifieke handgebaren aangeeft welk geluid de performers moeten produceren, en Breathing piece is op zijn best als dit perfect verloopt: het samenspel tussen dirigent en performers bereikt dan een soort sublimiteit.

  Anthony en Maarten studeerden beiden in 2019 af aan de Performance Opleiding van de Institute of Performative Arts in Maastricht. Sinds hun afstuderen vormen ze een kunstenaarsduo dat zich bezighoudt met het creëren van wat ze ‘fysieke partituren’ noemen. In een fysieke partituur staat niet het muziekinstrument, maar het ‘lichaam-als-instrument’ centraal. Op een compositorische wijze manipuleren ze een lichaamsinstrument (in dit geval hun ademhaling) tot het uiterste, in een poging om haar onderliggende (lichaams-)fricties tastbaar te maken voor de toeschouwer. Ze vinden elkaar in een gedeeld verlangen het lichaam te laten spreken om haar te kunnen (blijven) verstaan.

  Kikker Stelt Voor:
  Deze voorstelling is onderdeel van Kikker Stelt Voor. In deze serie presenteert Theater Kikker één keer per maand een nieuwe theatermaker aan het publiek. Een maker die in onze ogen de moeite waard is en waarvan wij verwachten nog veel te horen in de toekomst. Om de maker beter te leren kennen organiseren we leuke extra’s zoals een interview of een nagesprek. I.v.m. de RIVM richtlijnen zoeken we per voorstelling naar leuke passende vormen. Meer nieuwe makers leren kennen? Kijk hier voor het Kikker stelt voor programma.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ